Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

9 ponturi pentru a ameliora durerile de genunchi

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
28 august 2023
Share
9 ponturi pentru a ameliora durerile de genunchi

Durerile de genunchi sunt cele mai comune simptome ale afectiuni musculoscheletale pe care, la un moment dat, le experimenteaza cam toata lumea, avand in vedere stilul de viata activ al societatii actuale. Au o varietate mare de cauze si relativ multe tratamente specifice.

Genunchiul este cea mai complexa si poate cea mai solicitata articulatie a corpului nostru. Modificarea conditiilor normale de functionare, de cauza interna (articulara) sau externa (extraarticulara), are repercusiuni lente, dar progresive asupra genunchiului. Aflati care sunt metodele prin care puteti reduce durerile de genunchi.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport Forte Naturalis; supliment alimentar cu sulfat de glucozamină, MSM, sulfat de condroitină, extract de ginkgo biloba şi Boswellia serrate.

1. Exercitiile fizice si scaderea in greutate vă lasă fără dureri de genunchi

Exercitiile fizice intaresc musculatura din jurul genunchiului (mai ales musculatura anterioara a coapsei), reducand stresul biomecanic asupra articulatiei. Scaderea in greutate (chiar de 4-5 kg) are acelasi efect, prin reducerea incarcarii in mod direct.

2. Repaus, gheata, compresie, ridicarea piciorului (RICE)

Reteta traditionala de tratare rapida a unui genunchi umflat si/sau inflamat
este RICE: repaus (rest), gheata (ice) – indiferent daca este vorba de o accidentare a genunchiului sau artrita, aplicarea ghetii timp de 15-20 de minute la fiecare ora are ca efect diminuarea inflamatiei – compresie (compression) – impachetarea genunchiului cu un bandaj elastic, dar nu prea strans – si ridicarea piciorului (elevation) –
pentru o mai buna drenare si circulatie a sangelui si pentru reducerea presiunii, durerii de la nivelul genunchiului.

3. Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)

Administrarea AINS, cum ar fi ibuprofenul, timp de 7-10 zile (insotite de protectie gastrica pentru a nu afecta stomacul), este eficienta in ameliorarea si tratarea durerilor de genunchi.

4. Durerile de genunchi si alimentatia sanatoasa

Consumul de lapte degresat si al fructelor bogate in vitamina C intarzie aparitia simptomelor de osteoartrita.

durerile de genunchi

5. Suplimentele cu glucozamina si condroitina

Acestea sunt componente ale cartilajului articular normal, ce actioneaza ca un tampon ce absoarbe presiunea intr-o articulatie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis ArtroSuport colagen. Suplimentul sprijină sănătatea şi flexibilitatea articulaţiilor şi tendoanelor. Contribuie la formarea normală a colagenului.

6. Injectarea de corticosteroizi

Injectati direct in articulatie, acestia merg direct la sursa durerii, reducand inflamatia. Sunt eficienti, dar pentru o scurta perioada de timp. De fapt, injectarea repetata poate duce la deteriorarea cartilajului. De aceea, medicii se limiteaza la 3, maximum 4 injectii intraarticulare pe an, pentru a ameliora si trata durerile de genunchi.

7. Tratamentul PRP in durerile de genunchi

Reprezinta plasma imbogatita cu trombocite. Este o metoda moderna de tratament pentru durerile de genunchi, relativ frecvent utilizata si in tara noastra. Plasma reprezinta aspectul lichid al sangelui, ce contine toate elementele celulare, dar si trombocite, ce reprezinta 10% din componentele celulare ale sangelui. In PRP, concentratia de trombocite este de 90%. PRP este un procedeu simplu de recoltare – centrifugarea sangelui pacientului, prin care se obtine o plasma cu o cantitate de trombocite de pana la noua ori mai mare fata de valoarea normala in sange. Dupa recoltare, este imediat injectata intraarticular in regiunea afectata (articulatia genunchiului in acest caz), pentru a stimula si grabi procesul de vindecare. Conform studiilor, leziunile partilor moi si leziunile de cartilaj sunt receptive la tratamentul cu PRP.

8. Banda kinesiologica si durerile de genunchi

Creata si denumita de dr. Kenso Kase la inceputul anilor ’70, este o metoda ieftina, neinvaziva si bine tolerata de pacienti. Folosita pentru o gama relativ larga de traumatisme ale aparatului locomotor (entorse, contuzii, tendinite, contracturi musculare), banda se foloseste frecvent si la nivelul articulatiei genunchiului, asigurand suport, stabilitate si un mai bun drenaj local.

9. ESWT (terapia cu unde de soc)

Este folosita cu succes, de exemplu, in jumper’s knee (tendinita patelara) si in diverse (micro)calcificari care apar la nivelul articulatiei genunchiului. Se fac 3-5 sedinte, cu frecventa saptamanala, rata de succes fiind de peste 80%.

Programele „clasice” de recuperare (electroterapie, masaj, kinetoterapie) au categoric un loc bine precizat in tratamentul diverselor patologii ale articulatiei genunchiului. Se pot efectua 10-12 sedinte zilnic, iar curele se pot face bianual.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.