Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Cele mai cunoscute remedii din medicina naturii

22 mai 2013
Share

Medicina pe baza de plante sau fitoterapia este cunoscuta de secole si se pare ca are foarte mult succes. Si asta pentru ca nu prezinta efecte secundare neplacute. Fitoterapia se bazeaza practic pe efectele curative ale compusilor bio sau substantelor active din plante, fiind practic cea mai naturala dintre stiinte. Exista insa cateva remedii extrem de cunoscute in medicina traditionala care, de-a lungul timpului, s-au dovedit mai mult decat eficiente.

Sa descoperim impreuna plantele benefice pentru sanatate din mai multe puncte de vedere.

  • Aloe vera – remediu naturist de renume

La loc de cinste sta aloe vera, o planta care ofera beneficii atat extern, cat si intern. Pe langa faptul ca vindeca arsurile solare si inflamatiile pielii, aceasta planta este laudata pentru o multime de alte beneficii, printre care se numara proprietatea de a curata si oxigena sangele, de a micsora nivelul de colesterol, de a stimula dezvoltarea bacteriilor bune care apara organismul, de a imbunatati sistemul imunitar, dar si digestia, de a lupta impotriva unor bacterii, de a scadea excesul de acid din stomac, de a creste performanta cardiovasculara, protejeaza impotriva infectiilor rinichilor etc.

 

  • Usturoiul – extraordinare proprietati terapeutice

Se spune ca usturoiul este antibioticul naturii si contine peste 70 de fitonutrienti activi. Usturoiul stimuleaza sistemul imunitar, lupta impotriva infectiilor, bolilor inflamatorii si contine o mare cantitate dintr-un compus cu sulf, numit aliina, si o enzima numita alinaza. Atunci cand zdrobiti usturoiul, alinaza actioneaza asupra aliinei, formand alicina care, in organism, se transforma intr-o serie de compusi responsabili de efectele terapeutice ale usturoiului. Cercetatorii au descoperit ca usturoiul este mai puternic in ceea ce priveste distrugerea unei bacterii patogene fata de antibioticele populare. Usturoiul poseda proprietati antivirale, antifungice si micsoreaza tensiunea arteriala.

 

  • Turmericul – condiment cu proprietati antiinflamatoare

Turmericul este radacina uscata a plantei Curcuma Domestica. I se mai spune si „regele plantelor” si este folosit ca si condiment ce detine proprietati antiinflamatoare, prevenind aparitia bolii Alzheimer, precum si a altor forme de dementa. In plus, acest condiment face ca durerea sa devina mai usor de suportat si este benefic in tratamentul artritei, precum si al altor boli inflamatorii.

 

  • Tataneasa – remediu naturist regenerator

Tataneasa mai este numita si „planta-miracol”, ce promoveaza vindecarea si regenerarea celulara, ajuta la dezvoltarea oaselor si vindeca tulburarile digestive. Bogat intr-un compus cunoscut sub numele de alantoina, tataneasa vindeca ranile (compusul este adesea intalnit in preparatele cosmetice destinate pielii sensibile, in lotiunile care se aplica dupla plaja etc.). Poate fi consumata sub forma de ceai sau sub forma de supliment alimentar.

 

  • Echinacea – remediu pentru imunitatea scazuta

Echinacea este recunoscuta pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar si detine proprietati antibacteriene, antifungice, antivirale. Poseda o serie de combinatii de elemente, printre care flavonoide, fenoli, uleiuri esentiale, minerale (cupru, potasiu, fier etc.), vitaminele A, C si E, care actioneaza benefic in ceea ce priveste organismul. Echinacea vindeca in primul rand bolile respiratorii, racelile, ranile, trateaza psoriazisul, artrita, eczemele etc.

 

  • Scortisoara – condimentul-minune

Pe langa aroma sa placuta, scortisoara este un condiment utilizat mai ales in medicina ayurvedica si in cea traditionala chinezeasca. Se stie ca scortisoara trateaza raceala, indigestia, crampele, ofera energie si vitalitate. In plus, micsoreaza nivelul colesterolului „rau”, ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, are proprietati antifungice, precum si anticoagulante, elimina migrenele si, in plus, mirosul acestui condiment stimuleaza memoria si functia cognitiva.

 

  • Rozmarinul – remediu naturist plurivalent

Rozmarinul este o planta cu proprietati antioxidante, ce diminueaza efectele cancerigene ale anumitor alimente atunci cand este gatit impreuna cu acestea. Daca glanda suprarenala este suprasolicitata, rozmarinul ajuta la stimularea functiei sale. Totodata, relaxeaza muschii si imbunatateste fluxul de sange de la nivelul creierului. Un compus din rozmarin ajuta la refacerea sistemului nervos.

 

  • Ghimbirul – solutie naturista pentru problemele digestive

Sa nu uitam nici de ghimbir,care actioneaza impotriva radicalilor liberi, imbunatateste digestia si promoveaza o mai buna asimilare a nutrientilor in organism. Este remediul potrivit  impotriva starii de greata, trateaza inflamatiile, imbunatateste sanatatea cardiovasculara si poate fi utilizat si ca adjuvant in tratamentul astmului.

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.naturalnes.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.