Revista care te menține sănătos

Știri

Vaccinul care ar putea trata intoleranta la gluten

11 octombrie 2012
Share

Un vaccin care ar opri organismul sa reactioneze la unul dintre ingredientele principale din paine, glutenul, ar putea permite miilor de suferinzi sa aiba o viata normala. Vaccinul revolutionar este conceput pentru a vindeca intoleranta la gluten, una dintre principalele cauze ale bolii celiace, ce afecteaza o persoana din 100, din Marea Britanie.

Persoanele care sufera de aceasta boala nu pot consuma niciun produs care sa contina gluten, o proteina care se gaseste in grau, orz si secara.

Desi painea este principala sursa, glutenul se intalneste, de asemenea, in paste, prajituri, biscuiti, carnati etc. Numit NexVax2, vaccinul reprogrameaza sistemul imunitar, astfel incat intestinul sa nu mai fie atacat ca raspuns al glutenului din dieta. Vaccinul contine fragmente mici de proteine responsabile pentru reactia exagerata a sistemului imunitar in timpul procesului digestiv. Pentru ca sunt atat de mici, sistemul imunitar nu lanseaza niciun atac si invata incet-incet sa accepte aceste proteine daunatoare. In timpul vaccinarii, o cantitate de proteina este introdusa gradat pentru ca sistemul imunitar sa se obisnuiasca cu un nivel mai mare de gluten, astfel incat, atunci cand este reintrodus in dieta, sa nu lanseze un potential atac devastator.

Se pare ca afectiune este genetica si aproximativ 90% dintre persoanele care au aceasta problema poarta o gena numita HLA-DQ2. Oamenii de stiinta au dezvoltat vaccinul dupa ce au aflat care dintre cele 3.000 de fragmente de proteine care compun glutenul cauzeaza prejudicii organismului. Astfel, sistemul imunitar ar putea deveni tolerant la gluten.

Ruxandra Raica

Sursa: www.dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.