Revista care te menține sănătos

Nutriție

Urzica – un ajutor bun la toate!

28 martie 2007
Share

Cu aspectul sau ne tine la distanta, dar trebuie sa trecem peste amintirile dureroase. Urzica este curativa incepand de la radacina, continuand cu tulpina si frunzele si terminand cu florile. Inca din antichitate se bucura de multa apreciere.

Datorita substantelor sale active, urzicaeste de mare ajutor in cloroze, anemii si alte boli grave ale sangelui. Asociata cu alte plante medicinale, urzica este folosita cu succes si contra leucemiei. 

Proprietati terapeutice ale urzicilor

Celor care sufera de orice fel de alergie, le este recomandat sa bea ceai de urzici o perioada mai indelungata. Aceasta planta anihileaza predispozitia la raceli si combate afectiunile artritice si reumatice. De asemenea, urzica poate usura procesul de urinare la barbati, mai ales daca prostata este inflamata. Urzica este un diuretic. Ajuta corpul sa elimine acidul uric si bacteriile care cauzeaza infectii ale tractului urinar si pietrele de rinichi. Totodata, poate scadea tensiunea si usura sindromul premenstrual.

Obiceiul antic de a te lovi cu urzici are o explicatie plauzibila. Aparent, planta contine antihistaminice si antiinflamatoare naturale. Se credea ca frunzele intepatoare ajuta patrunderea acestor substante in locurile afectate.

 

Beneficii multiple ale urzicilor

Urzica este recunoscuta pentru actiunea ei benefica asupra organismului uman, si anume:

  • Vitaminizeaza, remineralizeaza si echilibreaza sistemul de aparare al organismului.
  • Elimina starea de anemie.
  • Actioneaza bactericid, limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor. Are efect benefic in bronsite si astm. Fluidifica secretiile bronhice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie. Combate tusea.
  • Urzicile stimuleaza metabolismul si secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala. Totodata, stimuleaza peristaltismul intestinal (miscarile tubului digestiv provocate de musculatura acestuia) si digestia. Urzicile sunt benefice in combaterea problemelor digestive, precum diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. Actioneaza impotriva viermilor intestinali.
  • Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor; fluidifica sangele.
  • Scade glucoza in sange.
  • Activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile. Influenteaza favorabil reumatismul si guta.
  • Urzicile sunt tonic capilar si combat matreata.

Asigurati-va ca purtati manusi cand culegeti urzicile. Tepii plantei contin histamine care provoaca durere pentru cateva ore.

 

Ceaiul de urzici scade glicemia

Avand o influenta pozitiva asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei. El vindeca bolile si inflamatiile cailor urinare, precum si retentia urinara patologica. Avand in acelasi timp un efect usor laxativ, este recomandat mai cu seama pentru o cura de primavara!

 

Cum preparati infuzia de urzici

Folositi 2 lingurite de urzici uscate la o ceasca de apa fierbinte si beti infuzia de 4 ori pe zi. Ceaiul se bea fara zahar. Puteti insa adauga musetel sau menta pentru imbunatatirea gustului.

In medicina populara, cura cu ceaiul de urzici este propusa pe o durata de mai multe saptamani in afectiunile hepatice, biliare si splenice (chiar in cazul tumorii la splina), la secretii abundente ale stomacului si aparatului respirator, la crampele si ulcerele stomacale, la ulcerele intestinale si bolile de piept. Pentru a mentine substantele active, ceaiul se prepara doar prin oparire. Ca mijloc profilactic insa, se bea o singura ceasca cu ceai de urzici zilnic, tot timpul anului. 

Puteti manca frunze proaspete sau fierte de urzici ca pe orice leguma. Planta este bogata in vitamina C, prin urmare, apa in care au fiert poate fi consumata in loc de ceaiul obisnuit de urzici.

 

Mod de folosire a urzicilor pentru a beneficia de proprietatile lor

  • Infuzie: se foloseste o lingurita cu varf de urzica uscata la 1/4 litru de apa. Nu se fierbe, ci doar se opareste.
  • Tinctura de urzica: radacinile, scoase din pamant primavara sau toamna, se spala cu o perie si se taie marunt. Se umple cu ele o sticla si se toarna deasupra rachiu de secara de 38-40% si se lasa sa stea 14 zile la loc calduros.
  • Pentru bai de picioare: radacinile bine spalate si periate (2 maini pline) sau de urzici proaspete (tulpina si flori – aceeasi cantitate) se lasa peste noapte in 5 litri de apa si se incalzesc a doua zi pana dau in clocot. Se introduc picioarele in baia facuta cat se suporta de fierbinte si se tin 10 minute. Urzicile raman in apa in timpul baii. Aceasta baie de picioare poate fi folosita inca de 2-3 ori, daca este reincalzita.
  • Pentru spalat pe cap: urzicile proaspete sau uscate (cat luati cu ambele maini de 10 ori) se pun intr-o oala de 5 litri cu apa rece si se incalzesc incet, la foc mic, pana la fierbere, dupa care se lasa sa stea 5 minute. Daca se folosesc radacini de urzici, se pun 2 maini pline de radacini sa stea peste noapte in apa rece, se incalzeste totul a doua zi pana da in clocot si se lasa sa stea 10 minute. Pentru spalatul pe cap ar trebui intrebuintat in acest caz sapun medicinal.

 

Contraindicatii in folosirea urzicilor

Din cauza actiunii sale diuretice, consumul prelungit de urzici poate cauza un dezechilibru electrolitic. Femeile care abia au nascut nu trebuie sa consume urzici, iar oamenii care mananca in mod repetat aceasta planta trebuie sa aiba grija ca in dieta lor zilnica au introdus destul potasiu. 
Cercetarile de laborator au dovedit ca urzica determina contractiile uterului, deci si femeile gravide ar trebui sa se fereasca de consumul de urzici.

Text: Diana Geacar

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.