Umflaturi mici pe piele care produc leziuni de culoare roz, cu margini bine delimitate, varf plat si insotite de mancarimi intense, sunt semne ale unei afectiuni alergice ce atinge 15-20% din populatia generala: urticaria.
Urticaria reprezinta o afectiune plurifactoriala cu localizare dermica sau hipodermica, caracterizata printr-o eruptie diseminata sau generalizata alcatuita din papule, placi sau placarde eritemato-edematoase, trecatoare (evolutie < 24 ore) si pruriginoase.
Urticarile sunt foarte frecvente, cele postalimentare fiind cel mai des intalnite. Pot fi afectate pielea din orice regiune a corpului, scalpul, buzele, palmele si talpile.
Tipuri de urticarie
Urticaria acuta persista intre 12 si 24 de ore si cunoaste doua forme: alergica, ale carei cauze declansatoare pot fi intepaturile de insecte, alunele, nucile, crustaceele, medicamentele, si nealergica, declansata de medicamente sau alimente care contin amine vasoactive.
Urticaria cronica persista cel putin 6 saptamani, iar evolutia acestei forme este foarte periculoasa deoarece poate determina complicatii ce pot fi fatale.
Urticariile fizice si cele de contact sunt cele mai frecvente forme. Cele fizice sunt provocate de un factor fizic precum presiunea, caldura, frigul, soarele si se manifesta in zonele presate de pantofi, curea. In general trecatoare, consecintele bolii dispar spontan.
Urticariile de contact rezulta din contactul cu substantele vegetale, animale si/sau chimice, fiind caracterizate prin papula.
Caseta: Diagnosticul pozitiv de urticarie cronica se stabileste pe criterii evolutive (de la 6 saptamani la 6 luni). Medicul specialist efectueaza anamneza si examenul fizic, iar uneori se fac teste cutanate pentru alergie si desensibilizare.
Cauze
Tot ceea ce este alergen poate determina urticaria, insa cele mai frecvente cauze ale urticariei sunt urmatoarele:
medicamente – la unii copiit aproape toate medicamentele pot provoca urticarie; consumul de oua, fructe, nuci, alune si moluste (alte alimente pot provoca uneori urticarie la copii, dar nu si la adulti); infectii virale; cancer, leucemie; intepaturi de insecte; boli autoimune; disproteinemii; expunere la frig, caldura, solutii apoase sau lumina soarelui; coloranti si conservanti alimentari; contactul cu animale, in special pisici. Intertitlu: Factori de risc Printre factorii de risc se numara: teren alergic (antecedente personale de alergii); un istoric familial de alergii; stresul. Atentie: urticariile sunt alergii extrem de periculoase, in cazul celor acute, de exemplu edemul Quincke, poate aparea edemul glotic care genereaza decesul.
Metode de tratament
Bolnavii de urticarie pot lua masuri si acasa inainte de a ajunge la medic: ei trebuie sa evite medicamentele (inclusiv aspirina, laxativele, vitaminele) eliberate fara prescriptie medicala, baile sau dusurile fierbinti, sa aplice comprese cu apa rece sau spalari locale pentru ameliorarea pruritului si sa evite lenjeria intima stramta – orice iritare a pielii poate duce la aparitia de noi episoade.
Tratamentul medicamentos al urticariei contine antihistaminice anti H1 nesedative (Aerius – potenta cea mai mare si nu are reactii adverse), efedrina, injectii cu epinefrina pentru simptome severe ca tratament general, iar ca tratament local se utilizeaza mixturile antifluiginoase. Exista situatii de urticarii acute grave, in terapia lor introducandu-se cortizon pe cale generala. In cazul urticariei cronice se aplica metode de desensibilizare (vaccinuri).
Masuri profilactice
Trebuie evitat (pe cat posibil) sa se introduca in alimentatia copilului lapte crud, albus de ou, soia, arahide, ciocolata, capsuni, piersici sau preparate care contin conservanti si coloranti. Daca s-a descoperit alimentul incriminat acesta trebuie evitat. Este bine de retinut ca nu cantitatea de alimente consumata conteaza in declansarea urticariei, aceasta putand sa apara la cantitati mici, atat ca atare, cat si in diferite preparate.
Exista situatii in care alergia la un aliment se mosteneste (de exemplu alergia la alune) si de aceea medicul trebuie avizat in legatura cu aceasta. Daca episoadele de urticarie se repeta, desi a fost indepartat din alimentatie presupusul aliment alergen, exista posibilitatea efectuarii testelor alergologice cutanate de catre medicul alergolog (prick test, RAST, test de provocare), in cabinetele specializate.
Sfaturi
Se recomanda o activitate fizica diminuata (trebuie evitata transpiratia) pana la cateva zile de la disparitia urticariei, moment in care apetitul alimentar reapare.
Daca alimentele sunt cauza urticariei, trebuie identificat agentul cauzal.
Trebuie evitate bauturile alcoolice si cafeaua sau alte bauturi ce contin cafeina.
Consumati alimente proaspete, fara conservanti.
Lucia Comanescu
Consultant: Prof. Univ. Dr. Justin Diaconu
Spitalul Clinic de Dermato-Venerologie
„Prof. Dr. Scarlat Longhin”, Bucuresti
buna zioa
sunt o fata de 30 ani si cam de 2 ani am o urticarie acuta, asa miau diacnosticato doctori, am fost la foarte multi doctori ,dermatologi,alergologi,indocrine si am fost chear si in spitalu,de boli infectioase internata cam 2 saptamani,am facut fel si fel de analize dar miau esit bune. la fel am facut foarte multe tratamente , dar nu i- mi dispar de finitiv ,si am tinut si regimuri alimentare. nu mai suport bubele astea ce miapar tot corpul,iar mancarimea e ingrozitoare.
stiti cunva cu ce ma pot trata de finitiv vriun medicament minune. sau vreo clinica mai buna si cu doctori specialisti in boala asta?
va rog sa ma ajutati. va multumesc fffffffffffff mult va las si un .nr. de telf 0758306686 ‘luminita”
buna ziua si eu sufar de urticarie cronica si asi dori sa stiu daca ai rezolvat ceva ca si eu sunt disperata am mers pri mai multi medici din bucuresti. rezultatele nu se vad deloc multumesc
buna, nu am rezolvat nimika,mam saturar sa mai alerg din clinica in clinica nici finaciar nu mai stau bine, am cheltuit deja 60 mil si nu am nici un rezultat bun. ma tratez acasa de dupa niste retete dela medici la care am fost. cu diprophos ijectabil si flonidan (loratadina) cu astea ce mai i-mi mai trece.sincer mi-am perdut speranta de a ma mai face bine.daca gasesti vreo solutie si te vindeci sper sami spui si mie
Sufar de urticarie cronica autoimuna,am facut tratament cu imunoglobulina fara sa dea rezultate,pe urma am facut tratament cu Xolair timp de 18 luni.Cum leziunile au disparut s-a oprit tratamentul,dar dupa o luna jumate de la oprirea tratamentului au reaparut.As vrea sa stiu daca ma puteti ajuta cu ceva,daca exista vreun tratament eficaci,analize pt. determinarea cauzei ,etc.(urticaria a aparut cand eram insarcinata).
Sufar de urticarie cronica de 2 ani de zile… Un an m-a chinuit destul de rau, apoi usor-usor am scapat de ea, dar doar pentru un an. Din nefericire a reaparut cosmarul. Acum urmez acelasi tratament pas cu pas si din nou da roade. Mentionez ca este un tratamen, neconventional poate chiar „babesc”.
Top 10 foarte important de evitat (din experianta mea): prajeala, mezelaraie, chipsuri, ciocolata, sosuri (ketchup, maioneza, alte grozavenii), indulcitori(mizerile alea chimice care cica inlocuiesc zaharul), conserve, fast-food si dusmanul meu number one Mc’Donalds. Dimineata dupa micul dejun:
o ceasca de ceai pelin fara zahar, iar seara 2-4 km de alergat in parc (recomandabil pentru sanatate oricum).
Pastile: un flonidan daca urticaria isi facea aparitia (doctorul mi-a zis ca fac o tampenie daca iau pastila doar la nevoie). Mentionez ca acest tratament l-am inventat pentru mine pentru ca mi-am dat seama ca ma lupt cu o boala puternica, dar eu sunt si mai puternic! Am lucrat la psihic… In primul rand mi-am impus in cap ca alergatul face bine sanatatii, pastila doar la nevoie pentru a nu-mi aduce aminte ca sunt bolnav si meniul eco fara tot felul de E-uri si alte mizerii care bineinteles nu fac deloc bine organizmului.
Am uitat sa mentionez mai ales pentru bautorii de cafea ca am cosumat nes fara niciun fel de probleme.
Inca odata, acest tratament este unul neconventional, dar prin aceasta experienta mi-am dat seama ca trebuie mai intai sa lucrez la psihic pentru ca oricum la orice doctor am fost a ridicat din umeri (stiti foarte bine la ce ma refer!). Succes!
Si eu am avut o urticarie cronica care nu trecea cu absolut nici un fel de tratament. Am incercat toate remediile existente pe piata, dar absolut toate, atat naturiste, cat si cele farmaceutice.Am consultat mai multi medici, nici unul neputand sa gaseasca leac pentru aceasta afectiune. La un moment dat m-am obisnuit cu ideea ca probabil voi duce pe picioare aceasta boala toata viata. Era destul de urat, aveam bube cat pumnul de mari pe toata suprafata corpului si mancarimi INSUPORTABILE. Dupa aproape 1 an de chin, am gasit solutia. Am urmat o cura de detoxifiere cu Colon Help de 3 luni, minim. In tot acest timp am tinut un regim foarte strict. Am mancat totul cat se poate de natural (fara e-uri, fara conservanti, fara cafea, etc…). De asemenea, mi s-a indicat sa consum portocale. 2-3 pahare de suc natural de portocale (portocale cumparate si stoarse la storcator, nu sucuri cumparate) m-au ajutat enorm (am auzit ca portocalele sunt un fel de antihistaminic natural, de la niste studenti din SUA), plus inca 2-3 portocale seara.
Prin urmare, sfatul meu este sa urmati tratamentul pe care l-am urmat si eu. Stiu, poate unii dintre voi deznadajduiti, dar nu va pierdeti speranta. Si eu, ca si voi, am indurat 1 an de boala fara sa gasesc vreun tratament. Solutia vine, pana la urma. Puteti sa imi scrieti la adresa de email [email protected]