
Ulcerul varicos reprezinta o rana la nivelul piciorului, ce se vindeca greu, in special din cauza circulatiei deficitare la nivelul membrului inferior. Acestea pot avea o durata de vindecare de la cateva saptamani pana la cativa ani. In lipsa tratamentului, ulcerele varicoase pot avea consecinte grave.
Ulcerele varicoase apar atunci cand va raniti sau va zgariati, in special la nivelul gleznei. Venele de la nivelul membrului inferior (care in mod normal favorizeaza intoarcerea sangelui la inima) prezinta niste valve. In cazul insuficientei venoase, acestea nu mai sunt functionale, iar sangele stagneaza, crescand presiunea. Atunci cand se intampla acest lucru, poate slabi pielea si incetini vindecarea.
Care sunt simptomele ulcerului varicos?
Ulcerele varicoase apar mai frecvent la varstnici, in special la sexul feminin. Sansele sunt mai crescute daca:
- ati avut inainte leziuni la nivelul piciorului
- aveti varice
- fumati
- suferiti de obezitate sau diabet
- aveti afectiuni circulatorii, precum cheaguri de sange sau flebita
De cele mai multe ori, ulcerul varicos poate determina aparitia mancarimilor sau a senzatiei de arsura, iar piciorul poate fi umflat. Alte semne pot include:
- iritarea sau uscarea pielii
- pielea de culoare maronie
- secretia unui lichid urat mirositor de la nivelul ranii
Exista cazuri in care ulcerul varicos se poate infecta. Daca se intampla acest lucru, puteti observa febra, puroi, durerei intensa, roseata sau umflarea pielii in zona respectiva.
Daca aveti o rana care nu se vindeca sau credeti ca este infectata, mergeti la medic imediat. Acesta va va examina rana si pielea si va decide daca aveti sau nu ulcer varicos. Medicul va poate pune intrebari legate de alte afectiuni cronice existente, precum diabetul sau ateroscleroza.
Uneori, ulcerul varicos poate duce la aparitia altor probleme, inclusiv infectia severa a pielii sau a oaselor. In cazuri rare, acesta poate duce la aparitia cancerului de piele.
Boala venoasa cronica: cauze, simptome si tratament
Care este tratamentul ulcerului varicos?
Cel mai frecvent tratament implica bandajul compresiv. Presiunea ar trebui sa imbunatateasca circulatia picioarelor, grabind vindecarea. In plus, este necesar sa:
- stati intins cu picioarele in sus cat de mult puteti, pentru a favoriza intoarcea sangelui catre inima. Este indicat sa faceti acest lucru de 3 ori pe zi, timp de jumatate de ora.
- sa urmati tratament cu antibiotice daca exista o infectie a ulcerului.
- sa suferiti o interventie chirurgicala daca medicul considera ca este necesar. Aceasta poate imbunatati circulatia sangelui si preveni consecintele ulterioare.
Cele mai multe ulcere varicoase necesita 3-4 luni pentru a se vindeca. Unele, insa, necesita mai mult timp sau exista riscul sa nu se vindece niciodata.
Sfaturi pentru prevenirea ulcerelor varicoase
- renuntati la fumat!
- reduceti greutatea corporala daca sunteti supraponderal!
- tineti sub control afectiunile cronice, precum hipertensiunea arteriala, diabetul sau alte afectiuni circulatorii!
- reduceti consumul de sare!
- faceti exercitii in mod regulat!
- purtati ciorapi de compresie!
- stati intins cu picioarele in sus cate de mult timp puteti!