Revista care te menține sănătos

Știri

Tumorile cerebrale, mai frecvente in randul barbatilor?

19 august 2014
Share

Cercetatorii americani trag un semnal de alarma in ceea ce priveste o diferenta semnificativa in activarea unei proteine care ar putea explica predominanta cancerului cerebral la barbati. O echipa de experti a studiat o forma rara de cancer cerebral, incurabil, forma numita glioblastom multiform, pentru a intelege de ce aceasta boala afecteaza in principal barbatii. Prin inhibarea sau activarea producerii unor anumite proteine in cazul soarecilor de laborator, expertii au reusit sa dovedeasca faptul ca femelele prezentau avantajul unor proteine care suprimau tumorile, luptand impotriva proliferarii celulelor tumorale, spre deosebire de masculi.

Legatura dintre sexe si anumite afectiuni

Asadar, daca exista atat de multe boli diferite intre sexe, aceasta este, in primul rand, o chestiune ce tine de hormonii sexuali. Cercetatorii au sublinat si caracterul specific sexual al cancerului cerebral (glioblastom multiform), care ar putea pune sub semnul intrebarii eficienta tratamentelor, prea putin adaptate la sexul pacientului. Descoperirile vor genera studii mai extinse asupra altor tipuri de cancer pe celulele umane pentru a exista o mai mare certitudine in ceea ce priveste activarea proteinei pRB – proteina retinoblastom in cazul barbatilor.

 

Ruxandra Dumitrescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.