Digestie

Tulburarile digestive in concediu. Cum le prevenim

vineri, 19 iunie 2015
Share

A venit vara, iar gandul ne zboara deja la concediu. Unii se gandesc sa descopere destinatii exotice, pe cand altii aleg litoralul romanesc sau excursiile la munte. Insa oriunde ati calatori, nu uitati ca trebuie sa aveti grija si de sanatate.

Exista unele persoane care, daca schimba mediul, se constipa sau au de suferit din cauza diareii. Totodata, aveti mare grija ce si unde mancati si spalati foarte bine fructele si legumele inainte de a le consuma. Sa vedem cele mai indicate masuri pentru a preveni aceste tulburari digestive.

„Diareea calatorului”

Se manifesta prin scaune mai apoase, crampe abdominale dupa consumul de alimente sau apa contaminata cu organisme din materii fecale. Este necesara rehidratarea organismului prin administrarea de solutii de rehidratare orala ce contin apa si sare intr-o proportie specifica, ce se reconstituie cu apa fiarta sau imbuteliata. Daca nu aveti cum sa le procurati din comert, puteti prepara o solutie de rehidratare amestecand o jumatate de lingurita de sare, o jumatate de lingurita de bicarbonat alimentar, patru linguri de zahar la un litru de apa imbuteliata sau fiarta timp de trei minute.

Spalati-va pe maini cat mai des!

Este bine sa aveti in bagaje un antibiotic din grupa chinolonelor sau biseptolului. Sunt indicate cateva zile de dieta in care sa evitati cruditatile, dulciurile, alimentele picante si sa mancati produse lactate. Regula de aur pentru prevenirea „diareii calatorului” este spalatul pe maini cat mai des cu apa si sapun sau utilizarea gelurilor dezinfectante. Aceasta masura poate reduce riscul instalarii acestei afectiuni cu 50%. De asemenea, consumati doar apa imbuteliata si evitati gheata, deoarece apa provine de la chiuveta.

Ocoliti gheretele de pe strada in care se vinde mancare (in special inghetata) sau alimentele a caror provenienta nu este sigura (mai ales produsele usor perisabile). Nu in ultimul rand, informati-va inainte de a pleca la drum despre destinatiile mai putin cunoscute sau exotice si consultati-va cu medicul de familie cu patru-sase saptamani inainte de calatorie. Acesta poate recomanda o lista de vaccinuri contra hepatitei A, febrei tifoide, rotavirusului.

Constipatia

Aceasta presupune prezenta scaunului la un interval de peste trei-patru zile. Constipatia in perioada concediului este destul de frecventa, pentru ca se schimba mediul obisnuit, habitatul individului. Aceasta inseamna inhibitii ale reflexului de defecatie in anumite momente, prin modificarea orarului obisnuit, prin stresul schimbarii si acomodarii la un alt ambient, alta alimentatie sau prin consum mai redus de lichide.

decupata shutterstock 258274403Beti multe lichide si consumati fibre!

Ca tratament, beti multe lichide si suplimentati dieta cu pana la 25-40 grame de fibre pe zi. Fibrele sunt deosebit de benefice pentru sanatatea noastra. Se gasesc in fructe, legume, cereale integrale si leguminoase. Ar fi bine ca persoanele predispuse la constipatie sa aiba la indemana cateva doze de laxativ, indicate de medicul curant.

Indigestia

Concediul presupune si mese neregulate, abundente, cu alcool sau grasimi in exces. Daca mancati prea repede, digestia este incetinita, ceea ce favorizeaza aparitia simptomelor indigestiei: balonare excesiva, pirozis (arsuri la stomac), eructatii si acumularea kilogramelor. Mancati incet, putin si des. Daca va aflati intr-un restaurant, puteti sa va informati asupra metodelor de preparare sau ingredientelor folosite, astfel incat sa reduceti riscul aparitiei simptomelor.In cazul unor mese copioase, este indicat sa utilizati enzime digestive care sa favorizeze digerarea alimentelor.

Toxiinfectiile alimentare

Se dezvolta in mici focare la persoanele care au consumat alimente contaminate, de exemplu la restaurant. Simptomele sunt, de obicei, autolimitate la 1-2 zile, tratamentul stabilindu-se in functie de manifestari: antidiareice, antiemetice, pansamente gastrice, antiflatulente. Asa preveniti toxiinfectiile alimentare:

  • Pastrati alimentele in conditii de refrigerare;
  • Consumati produsele imediat ce au fost preparate;
  • Evitati contactul dintre alimentele neprocesate si cele procesate;
  • Spalati-va pe maini, in special dupa utilizarea toaletei. Fructele si legumele trebuie si ele spalate atent inainte de consum;
  • Evitati sa mancati intr-un local daca nu vi se pare salubru sau daca personalul nu inspira incredere.

Dr. Claudia Cimpoeru

Medic gastroenterologie

Centrul Medical de Diagnostic,

Tratament Ambulatoriu

si Medicina Preventiva, Bucuresti

Nota pentru articolul «Tulburarile digestive in concediu. Cum le prevenim»:5.00/ 5 (8 voturi)
tonica
2017-11-02T17:20:00+00:00

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *



Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena
Mentine-te sanatos cu NEWSLETTERUL
Nu, multumesc