Revista care te menține sănătos

ORL

Tulburarile de echilibru: ce sunt si de ce apar

7 ianuarie 2016
Share

O tulburare de echilibru va poate face sa va simtiti instabil sau ametit, atat atunci cand sunteti in miscare, cat si cand stati jos sau intins. Tulburarile de echilibru pot fi cauzate de mai multe afectiuni medicale, medicamente sau anumite tulburari la nivelul urechii interne sau al creierului.

Sistemul vestibular reprezinta totalitatea partilor urechii interne, implicate in echilibru. Acesta controleaza simtul echilibrului, postura, orientarea corpului in spatiu si miscarile. Sistemul vestibular functioneaza impreuna cu alte sisteme senzoriale din corp (ochii, oasele si articulatiile), pentru a mentine postura atat in repaus, cat si in miscare.

Care sunt simptomele in tulburarile de echilibru

Cele mai frecvente simptome ale tulburarilor de echilibru pot dura o perioada mai lunga sau mai scurta, pot aparea si disparea, si includ:

  • Ameteala sau vertij

  • Cadere sau senzatia ca veti cadea

  • Lesin sau o senzatie de plutire

  • Incetosarea vederii

  • Confuzie sau dezorientare

  • Greata sau varsaturi

  • Diaree

  • Schimbari la nivelul tensiunii arteriale si al ritmului cardiac

  • Frica, anxietate, panica

Cauzele tulburarilor de echilibru

Tulburarile de echilibru pot fi cauzate de infectii virale sau bacteriene ale urechii, de traumatisme craniene sau de tulburari circulatorii ce afecteaza urechea interna sau creierul. Alte cauze de aparitie a acestora sunt reprezentate de:

  • Varsta inaintata

  • Efectele adverse ale unor medicamente

  • Afectiuni ale sistemul nervos si circulator

  • Afectiuni ale sistemului osos (artrita)

  • Afectiuni ale sistemului vizual (tulburari ale musculaturii ochilor)

Cele mai frecvente tipuri de tulburari de echilibrutulburari de echilibru

Vertijul reprezinta senzatia anormala a unei persoane de rotire sau ca unele obiecte se rotesc in jurul acesteia. O astfel de senzatie poate fi insotita de greata sau varsaturi si de pierderea echilibrului pana in momentul in care persoana se impiedica sau cade. Vertijul in sine este un simptom al unei tulburari de echilibru de baza.

Vertijul paroxistic pozitional benign este un episod intens de vertij ce apare din cauza unei schimbari specifice a pozitiei capului. O persoana poate avea acest tip de vertij atunci cand schimba pozitia capului. Uneori, acesta poate fi cauza unui traumatism cranian sau a inaintarii in varsta.

Labirintita reprezinta infectia sau inflamatia urechii interne, ce cauzeaza ameteala si pierderea echilibrului. In mod frecvent este asociata cu o infectie de tract respirator superior, precum o gripa.

Boala Ménière este asociata cu o schimbare a volumului de lichide in unele parti ale labirintului, o structura a urechii interne. Aceasta boala cauzeaza episoade de vertij, pierderi neregulate ale auzului, tinitus (zgomote la nivelul urechii) si senzatia de plenitudine in ureche.

Neuronita vestibulara

Neuronita vestibulara reprezinta inflamatia nervului vestibular si poate fi de cauza virala. Aceasta afecteaza adultii de varsta medie si apare, de cele mai multe ori, in urma unui episod de infectie de tract respirator superior.

Fistula perilimfatica reprezinta scurgerea lichidului din urechea interna in urechea medie. Aceasta poate sa apara dupa un traumatism cranian, in urma unor schimbari majore de presiune atmosferica, interventii chirurgicale la nivelul urechii sau in cazul infectiilor cronice ale urechii. Aceasta se manifesta prin greata, ameteala si instabilitate la mers ce creste odata cu activitatea si scade cu repausul.

In cazul in care aveti unul sau mai multe dintre aceste simptome, este necesar sa faceti o vizita la medic pentru un control amanuntit, precum si pentru a efectua investigatii necesare unui diagnostic corect.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.