Revista care te menține sănătos

Știri

Treziti-va si culcati-va la aceleasi ore pentru a fi sanatosi

25 noiembrie 2015
Share

S-a descoperit deja ca munca in schimburi contribuie, pe langa alti factori, la cresterea riscului de probleme metabolice precum diabetul tip II, dar si a bolilor cardiace. De fapt, este vorba despre dereglarea ritmului circadian.

Un studiu publicat in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism arata ca pana si un mic decalaj al orelor de somn (in weekend va treziti mai tarziu decat de obicei) in raport cu ritmul circadian ar putea creste riscul acestor boli.

Orar de somn

Oamenii de stiinta au urmarit 447 de barbati si femei cu varste intre 24 si 54 de ani care lucrau cel putin 25 de ore pe saptamana. De-a lungul unei saptamani, voluntarii au purtat o bratara care masura miscarile si somnul in cele 24 de ore si au raspuns la diferite chestionare pentru a li se evalua obiceiurile alimentare si nivelul de activitate fizica. Mai mult de 85% dintre participanti dormeau decalat, se trezeau mai tarziu in weekend spre deosebire de zilele de munca, in timp ce doar 15% dintre acestia se trezeau devreme si in weekend. Si cu cat voluntarii se culcau si trezeau la ore mai diferite, cu atat nivelul de colesterol era mai mare, aveau kilograme in plus si rezistenta la insulina.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

Nota pentru articolul «Treziti-va si culcati-va la aceleasi ore pentru a fi sanatosi»:5.00/ 5 (3 voturi)
#tags   \   , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate