Revista care te menține sănătos

Știri

Orarul meselor ar putea influența sănătatea inimii

Mădălina Cristea; sursă: health.com, nature.com
23 ianuarie 2024
Share
Orarul meselor ar putea influența sănătatea inimii

La ce oră serviți micul dejun? Dar cina? Sincronizarea programului alimentar cu ritmul circadian v-ar putea reduce riscul de afecțiuni cardiace. Concluzia le aparține unor cercetători de la Université Sorbonne Paris Nord, Université Paris Cité și Universitat Pompeu Fabra.

Unul dintre autorii studiului, profesorul Bernard Srour, subliniază faptul că cercetarea de față este prima de acest tip care stabilește o potențială legătură între sănătatea inimii și ora mesei.

Contează CE și CÂND mâncăm

Obiceiul de a servi micul dejun după ora 09:00 și cina după ora 21:00 ar putea crește riscul bolilor cardiovasculare. Rezultatele studiului au fost publicate recent în Nature Communications. 

Srour și colegii săi au vrut să afle în ce măsură când, și nu doar ce mâncăm, ar avea vreun impact asupra sănătății inimii. Astfel, specialiștii au analizat obiceiurile alimentare și stilul de viață a peste 103.000 adulți înscriși în studiul de cohortă NutriNet-Santé. Ulterior, au urmărit jurnalele alimentare ale subiecților, înregistrate de-a lungul a șase zile, pe o durată de 7.2 ani. Fiecare oră de întârziere în servirea primei mese a zilei a fost asociată cu un risc mai mare de boli cardiovasculare. Același lucru este valabil și pentru fiecare oră de întârziere în cazul consumului ultimei mese a zilei.

Subiecții care au mâncat ultima masă după ora 21:00 au prezentat un risc cu 28% mai mare de boli cardiovasculare și cerebrovasculare, comparativ cu cei care au mâncat ultima masă înainte de ora 20:00. Pe lângă asta, cinele târzii, când melatonina (hormonul somnului) este la apogeu, ar putea împiedica organismul să metabolizeze eficient alimentele.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioSuport Naturalis. Conține trei dintre cele mai cunoscute ingrediente care pot ajuta la menținerea sănătății sistemul cardiovascular: resveratrol, Omega-3 și coenzima Q10.

ritm circadian, programul meselor, orarul meselor, boli cardiovasculare, sanatatea inimii,

Alimentația și ritmul circadian, o relație complicată

Profesorul Bernard Srour sugerează că legătura dintre ora la care servim masa și sănătatea inimii au de-a face cu interacțiunea dintre alimentație și ritmul circadian.

„Orele la care servim mesele reglează ceasurile biologice care sunt implicate în mai multe funcții circadiene, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, metabolismul și producerea de hormoni”, explică profesorul Srour.

Din studiile anterioare rezultă că ritmul circadian are o influență puternică asupra sensibilității la insulină. Mai exact, asupra modului în care organismul poate folosi zahărul din alimente. De asemenea, un alt lucru bine cunoscut este faptul că organismul este mai sensibil la insulină dimineața decât seara.

Câteva sfaturi pentru susținerea sănătății inimii

Deși pare promițător în înțelegerea și îmbunătățirea sănătății inimii, studiul are unele limitări. Subiecții care au servit cinele la ore târzii au prezentat mai multe obiceiuri nesănătoase decât cei care am luat cina devreme. Mai exact, s-a descoperit că sunt mai predispuși să fumeze, să consume alcool și să se culce mai târziu decât cei care aveau un stil normal de viață. Este posibil ca aceste obiceiuri, nu doar ora cinei, să contribuie la creșterea riscului de boli cardiovasculare.

Pe lângă schimbarea orelor la care mâncați, specialiștii recomandă să vă concentrați și pe conținutul farfuriei.

Experții în nutriție sugerează că dieta mediteraneană ar putea contribui la protejarea inimii. De asemenea, și dieta DASH ar putea fi ajutor în a vă menține sănătatea.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.