Revista care te menține sănătos

Știri

Testul de sange cu ajutorul caruia s-ar putea diagnostica leucemia

26 august 2016
Share

Pentru a diagnostica si monitoriza pacientii (marea majoritate copii) cu leucemie acuta limfoblastica, acestia trebuie sa faca biopsii in mod regulat, proceduri dureroase si invazive. Descoperirea facuta de catre expertii de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, ar putea revolutiona metodele de stabilire a diagnosticului si monitorizare a acestor tipuri de cancer. Dupa ce s-a demonstrat existenta unui marker al bolii, un simplu test de sange ar putea inlocui biopsiile.

Celulele canceroase produc vezicule

Expertii au analizat cu atentie comportamentul celulelor canceroase limfoblastice. Aflate in maduva osoasa, aceste celule produc vezicule microorganice. Veziculele sunt, de fapt, depozitele in care sunt stocate deseurile celulelor. Pana acum, oamenii de stiinta credeau ca aceste vezicule nu au niciun rol. Prin efectuarea unei biopsii a maduvei osase pe soarecii de laborator, s-a descoperit ca aceste vezicule au capacitatea de a circula prin sange, putand sta chiar la baza unui test de sange care ar putea depista boala. Astfel, ar putea fi evitate punctiile maduvei osoase si biopsiile efectuate in mod regulat in timpul tratamentului. Testul va putea masura nivelul acestor vezicule-markeri.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

Nota pentru articolul «Testul de sange cu ajutorul caruia s-ar putea diagnostica leucemia»:3.25/ 5 (4 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.