Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Tehnici eficiente pentru combaterea stresului

20 decembrie 2012
Share

Relaxarea este foarte importanta, desi nu prea face parte din viata noastra. Motivam ca suntem prea ocupati, ca prioritatile sunt altele si ca relaxarea vine pe ultimul loc, daca ne mai ramane timp. Persoanele foarte ocupate spun ca relaxarea ar fi un moft. Nimic mai neadevarat.

Aceasta este esentiala pentru o viata lunga si sanatoasa. Relaxarea este considerata piatra de temelie pentru controlul stresului. Imbunatateste calitatea vietii, amelioreaza anxietatea si depresia. Se apropie sarbatorile si cu totii ar trebui sa avem mai mult timp la dispozitie decat in restul anului. Este adevarat ca pregatirile pentru aceasta perioada ne pot solicita foarte mult, dar ar trebui sa ne acordam un ragaz pentru a ne relaxa si a ne incarca bateriile. Si pentru ca se apropie un nou inceput de an, poate nu ar strica sa ne facem o promisiune: aceea ca in anul ce vine vom avea mai multa grija de noi.

Practicarea exercitiilor fizice este o excelenta metoda de relaxare. Dincolo de beneficiile pentru silueta, in timpul exercitiilor fizice se elimina endorfine, substante chimice pe care creierul le produce si care induc o stare de bine. Endorfinele reduc stresul, durerile si va incarca de energie.

Mersul pe jos, ideal mijloc de relaxare

Alocati zilnic cate 30 de minute pentru o plimbare. Dar pentru a va bucura de beneficii, este necesar sa va abandonati cu totul celor cinci simturi: priviti in jurul vostru, observati frumusetea naturii, ascultati, bucurati-va de mirosul anotimpului rece, deveniti constienti ca viata este un lucru minunat. Este bine de stiut ca mersul pe jos, pe langa faptul ca va poate relaxa, regleaza tensiunea si nivelul glicemiei.

Invatati sa respirati pentru a va destinde

Respiratia antistres trebuie sa fie cat mai lenta, cu o concentrare pe expiratie. Poate ca ati observat ca, atunci cand sunteti speriati sau foarte tensionati, daca reglati respiratia si incercati sa fiti atenti doar la inspiratie si expiratie, tensiunea se diminueaza. Cand respiratia este calma si profunda, organismul se relaxeaza in totalitate. Concentrati-va pe respiratie si pe nimic altceva, inspiratie si expiratie. Va veti simti mult mai bine.

Meloterapia, relaxare garantata

Bineinteles, nu uitati de meloterapie. Muzica de relaxare este ca o gura de aer proaspat dupa o zi incarcata. Meloterapia este cu atat mai eficienta, cu cat este insotita de aromoterapie. Este de ajuns sa va asezati confortabil, sa luati masuri pentru a nu fi deranjati pret de cateva zeci de minute, sa inchideti ochii si sa va lasati purtati de muzica. Puteti calatori cu ochii mintii in locuri in care nu ati fost niciodata, dar doriti sa ajungeti, sau in locuri de unde aveti amintiri frumoase. Totodata, puteti rememora un moment in care ati fost foarte fericiti si de care va amintiti mereu cu drag. Acestea sunt doar cateva sugestii de relaxare. Fiecare persoana isi poate gasi propria modalitate de relaxare. Important este sa nu pierdeti din vedere faptul ca pentru o viata sanatoasa si frumoasa, relaxarea este necesara.

Emotiile au o influenta directa asupra organismului, dar in exces, provoaca dezechilibre si un stres major. Excesele celor sapte emotii sunt legate de organe specifice: furia afecteaza ficatul si vezica biliara; bucuria deliranta dezechilibreaza inima si intestinul subtire; tristetea si melancolia perturba plamanii si intestinul gros; gandurile negative si grijile destabilizeaza fierea si stomacul; teama cronica si socul afecteaza rinichii si vezica.

Psiholog Loredana Andrei

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.