Revista care te menține sănătos

Știri

Sutienul-minune care poate depista atacul de cord

17 mai 2012
Share

Oamenii de stiinta au creat un sutien, numit „e-bra”, care i-ar putea ajuta pe medici sa monitorizeze pacientii de sex feminin cu boli de inima, oriunde in lume. Sutienul are integrati senzori care masoara semnalele vitale ale sanatatii, iar informatiile sunt transmise printr-o retea fara fir, precum Bluetooth sau Wi-Fi, pe care medicul si pacientul sa le poata apoi accesa.

Sutienul a fost realizat de catre o echipa de ingineri de la Universitatea din Arkansas, acestia combinand nanotextilele si tehnologia smartphone. De asemenea, ei au creat si o vesta pentru pacientii de sex masculin. Sutienul permite monitorizarea continua, in timp real, pentru a identifica orice modificari fiziopatologice.

Este vorba de o platforma cu diferiti senzori de monitorizare ai sanatatii cardiace, integrati in tesatura. Sistemul monitorizeaza tensiunea arteriala, temperatura corpului, frecventa respiratiei, consumul de oxigen etc. De asemenea, are aceeasi functie ca si o electrocardiograma (EKG), deci poate arata daca un pacient sufera chiar in momentul respectiv un atac de cord. Sutienul include si un GPS pentru a putea urmari pacientul oriunde in lume.

Sistemul ar putea fi utilizat si de catre sportivi, pentru a-i monitoriza in timpul concursurilor. El poate fi programat astfel incat sa poata trimite mesaje de urgenta atunci cand detecteaza stari anormale.

Ruxandra Raica

Sursa: www.dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.