Revista care te menține sănătos

Știri

Substantele continute de bauturile carbogazoase, periculoase pentru sanatate

6 februarie 2014
Share

Studiile efectuate recent arata ca o substanta chimica ce se gaseste in numeroase bauturi carbogazoase poate fi extrem de daunatoare pentru sanatate, putand cauza si cancer.
E vorba de metilimidazol-4 sau 4-mel, care ofera bauturilor carbogazoase culoarea auriu caramel si e notata pe etichetele produselor cu expresia „colorant caramel”.

Organismele internationale, printre care si Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului, din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sunt de parere ca substanta are un mare potential de a cauza cancer. Mai mult, statul american California a impus deja limita nivelului de expunere a chimicalei fata de consumator la 29 de micrograme. La polul opus, Administratia pentru Controlul Alimentelor si Medicamentelor din SUA (Food and Drug Administration – FDA) sustine ca: „nu exista niciun motiv sa se creada ca 4-Mel reprezinta un risc pentru sanatatea consumatorilor la nivelul in care se gaseste in produsele cu colorant caramel”. Potrivit purtatoarei de cuvant a agentiei, Juli Putnam, institutia guvernului testeaza o varietate de mancaruri si bauturi cu aceasta substanta chimica si controleaza datele de siguranta pentru a vedea daca se impun actiuni de reglementare.

Mai mult, reprezentantii FDA vor sa linisteasca spiritele, facand promisiuni de genul: „Companiile care produc colorant caramel pentru bauturile racoritoare ale membrilor nostri fac acum in asa fel incat sa contina o cantitate mai mica de 4-Mel, iar in curand se va consuma la nivel national doar acest tip de colorant”.

 

Cristina Ionescu
Sursa: CNN

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.