Revista care te menține sănătos

Știri

Parodontoza si riscul diabetului de tip 2

24 februarie 2017
Share

Parodontoza ar putea fi un semnal timpuriu al diabetului de tip 2, cel putin asta sustin expertii in domeniu. Potrivit ultimelor date, aproximativ 422 de milioane de persoane sufera de diabet la nivel global si se asteapta ca numarul acestora sa creasca. In Statele Unite, 29 de milioane de oameni au diabet, dintre care 8 milioane de persoane nu au fost inca diagnosticate. Un nou studiu publicat in jurnalul medical BMJ Open Diabetes Research & Care, arata ca parodontoza trage un semnal de alarma in ceea ce priveste diabetul de tip 2.

S-a analizat nivelul hemoglobinei glicate

Cercetatorii de la Universitatea din Amsterdam, Olanda, au evaluat 313 voluntari. Dintre acestia, 126 de pacienti aveau forme de boala gingivala usoara si moderata, 78 de pacienti aveau parodontoza severa, iar 198 de persoane nu prezentau niciun semn de boala. Voluntarii cu parodontoza aveau si un indice mai mare de masa corporala. Cercetatorii au analizat nivelul hemoglobinei glicate, precum si prevalenta diabetului si a prediabetului. Hemolgobina glicata indica nivelul glicemiei din ultimele 3 luni. In urma rezultatelor, s-a observat ca persoanele cu forme severe de parodontoza aveau si cele mai mari valori ale hemoglobinei glicate. De asemenea, in grupul de persoane cu boala gingivala moderata si usoara a fost depistat riscul de prediabet.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.