Revista care te menține sănătos

Știri

Combinatiile de medicamente pot fi fatale persoanelor peste 65 de ani

29 iunie 2011
Share

In urma unui studiu realizat pe 13.000 de voluntari cu varste de peste 65 de ani, s-a descoperit ca unele combinatii de medicamente, administrate in mod frecvent, pot duce la un risc crescut de deces sau insuficienta cerebrala.

Medicamentele vizate sunt cele utilizate in tratarea alergiilor, depresiei, bolilor cardiace, ale vezicii urinare – analgezice, dar si anticoagulante, un tip de medicamente foarte frecvent prescrise de catre medici pacientilor in varsta.

Unul dintre autorii studiului a evaluat activitatea diferitelor medicamente pe un mesager chimic din creier pe o scara de la 0 la 3 (0 pentru niciun efect si 3 pentru efecte severe). Rezultatele studiului au aratat ca aproximativ 20% dintre cei care au utilizat diverse medicamente, in acelasi interval de timp, au fost notati cu 4 pe scara gravitatii impactului acestor tratamente, si au murit in decursul celor 2 ani de studiu, in comparatie cu doar 7% in cazul celor care nu luau medicamente din cele vizate cu risc crescut de deces.

„Mesajul care vine in urma acestei cercetari este pentru medici – sa revizuiasca regulat medicamentele prescrise pacientilor in varsta, iar pentru pacienti – sa intrebe medicul sau farmacistul atunci cand i se prescrie medicatia, daca respectivele medicamente prezinta efecte secundare sau daca pot fi periculoase in asociere cu alte medicamente”, a precizat Susanne Sorensen, director de cercetare la Societatea Alzheimer.

Text: Paula Rotaru

Sursa: www.guardian.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.