Revista care te menține sănătos

Gastroenterologie

Sindromul de intestin iritabil

1 iunie 2009
Share

Tulburarile gastro-intestinale functionale sunt o patologie frecventa. In functie de simptomatologie, acestea au fost grupate in 28 de categorii, cuprinzand segmentele tubului digestiv de la faringe la regiunea ano-rectala. Sindromul de intestin iritabil (SII) ocupa grupa C, alaturi de balonare, diaree, constipatie functionala si tulburari functionale intestinale nespecifice.

Sindromul de intestin iritabil este durerea sau disconfortul abdominal ce dureaza cel putin 3 zile lunar in ultimele 3 luni si asociaza ameliorare la defecatie si debut simultan, cu o schimbare in fecventa scaunelor. Aceste simptome trebuie sa fie prezente cu cel putin 6 luni inaintea momentului stabilirii diagnosticului.

Metode de investigatie pentru sindromul de intestin iritabil

Sindromul de intestin iritabil se refera la simptome ce tin de intestinul subtire si colon. Investigatiile trebuie reduse la minimul necesar, pentru ca in acest segment de patologie se face un exces de investigatii si de rezolvari chirurgicale (colecistectomia e pe primul loc, apoi apendicectomia sau histerectomia). Situatiile care necesita investigare temeinica sunt: antecedente familiale, varsta, test de hemoragii oculte pozitiv, scadere ponderala, anemie, febra, mase abdominale, hemoragii digestive. Atunci isi intra in drepturi investigatiile precum: ecografia, endoscopia cu fibroscopul sau videocapsula, rezonanta magnetica si nucleara, tomografia computerizata, tomografia cu emisie de pozitroni, scintigrafia.

Cauzele aparitiei sindromului de intestin iritabil

Cauzele sunt multiple si, in ultimul timp, s-au facut reconsiderari majore. Implicati sunt factorul genetic, prin impactul asupra neurotransmitatorilor digestivi (serotonina, histamina), mediul familial – exista o tendinta la agregare familiala, prin obiceiuri comune si atentia excesiva a parintilor, factorii psihosociali – ritm de viata alert, stresant, istoric de abuz, afectiuni psihiatrice, alterari ale dispozitiei, insomnii, tulburari de adaptare, anxietate, situatii conflictuale (divort, neintelegeri in familie, loc de munca instabil, decese ale apropiatilor).

Manifestarile colonului iritabil

Toate acestea au un rasunet la nivel fiziologic: motilitate alterata – miscari prea lente, prea alerte sau anormale (non-peristaltice), ce duc la contracturi dureroase. De aici si numele de colon spastic sau distensii de segmente intestinale; hipersensibilitate viscerala – la stimuli mici sau chiar in conditii normale apare, la anumite persoane, o reactie dureroasa puternica, un status inflamator „activat” sau populare bacteriana anormala ca numar sau tipuri de bacterii ale intestinului, util fiind testul respirator cu lactuloza cu hidrogen marcat.

Tratamentul intestinului iritabil prin schimbarea stilului de viata

Tratamentul vizeaza corectarea factorilor reversibili: intreruperea unor medicamente potential nocive, rezolvarea situatiilor conflictuale prin psihoterapie, terapia cognitiv-comportamentala sau hipnoterapia. Trebuie adus la parametri normali ceea ce numim mod de viata: ritmul de derulare a diverselor activitati, respectarea somnului si a momentelor de relaxare; exercitiu fizic si scadere in greutate la obezi; dieta, nu restrictiva, ci respectarea orarului meselor, consumul de mese mici si regulate, prepararea corespunzatoare a alimentelor, respectarea principiilor nutritive. In functie de tipul predominant de tulburare, se consiliaza consumul de fructe, zarzavaturi, legume, fibre alimentare (tarate) in constipatii sau evitarea rationala a acestora in tulburarile diareice si cu balonare. Restrictia de lactoza e utila la varstnici.

Remedii medicamentoase si naturale pentru sindromul de intestin iritabil

In caz de constipatie, se recomanda prokinetice, laxative fitoterapice (crusin, senna, ceai laxativ) sau lactuloza, enzime pancreatice, substante tensioactive, simeticona sau dimeticona in balonare. Probioticele (preparate de bacterii saprofite) sunt promitatoare la nivel de studii, iar antibioticele, in sindroame de dismicrobism. Terapia neuropsihica medicamentoasa include antidepresive triciclice, inhibitori ai recaptarii serotoninei. Cei mai utilizati agenti sunt relaxantele musculaturii netede digestive, in diverse forme farmaceutice: supozitoare, comprimate, siropuri sau liofilizate orale. Perioadele de tratament sunt in general de ordinul saptamanilor si al lunilor.

Text: Dr. Marian Zota
Medic specialist gastroenterologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.