Revista care te menține sănătos

Digestie

Sindromul colonului iritabil

15 mai 2024
Share

Studii recent efectuate arata ca aproximativ o patrime dintre adulti au simptome de colon iritabil, iar dintre acestia doar o treime se prezinta la medic.

Simptomatologia sindromului de colon iritabil consta in dureri abdominale colicative, meteorism, tulburari ale tranzitului intestinal. Uneori senzatia de defecatie nu se finalizeaza decat prin flatulenta (evacuare frecventa, necontrolata, a gazelor din intestine).

Durerea abdominala poate fi usoara, creand un disconfort ocazional sau poate sa fie suficient de intensa pentru a provoca transpiratii si senzatie de lesin. Frecventa si durata durerii sunt foarte variabile.

Durerea acuzata de bolnavul cu sindrom de colon iritabil variaza in functie de severitate si localizare. Frecvent, pacientul are un istoric indelungat al suferintei. Durerea apare mai des dimineata, spre deosebire de dispepsia (tulburarea digestiei) de cauza organica, in care durerea se manifesta pe parcursul zilei.

Cauza sindromului de colon iritabil este necunoscuta

Sindromul de colon iritabil poate afecta oricare parte a tubului digestiv. Cauza bolii este necunoscuta. La unii dintre pacienti se inregistreaza contractii anormale ale musculaturii intestinale, iar la altii este modificata durata tranzitului intestinal.

Poate predomina constipatia – mai putin de trei scaune pe saptamana, tari, foarte fragmentate sau diareea – mai mult de trei scaune pe zi, moi sau apoase asociate cu senzatia de urgenta. In ciuda severitatii durerii acuzate de pacient, acesta are de obicei o stare generala buna, nu a scazut in greutate, nu are anorexie sau alte simptome care sa sugereze o boala grava. Pacientii sunt adesea foarte ingrijorati de implicatiile simptomatologiei.

Diagnosticul diferential al sindromului de colon iritabil cuprinde colita, neoplasmul, diverticuloza, etc., iar pentru excluderea acestora sunt necesare explorarile paraclinice (ecografie, endoscopie, sigmoidoscopie, tranzit baritat). Pe pacientii anxiosi, testele si asteptarea rezultatelor ii pun serios la incercare.

De aceea, este de preferat ca diagnosticul pozitiv de colon iritabil sa fie pus cat mai rapid. Bolnavii vor fi tratati cu toata seriozitatea, iar impresiile si temerile lor trebuie discutate. Sub tratament alopat, boala evolueaza cu ameliorari si remisiuni, fiind nevoie de multa rabdare atat din partea medicului cat si a pacientului, deoarece tratamentul este in general simptomatic si de lunga durata.

Tratamentul homeopat al sindromului de colon iritabil este o alternativa viabila tratamentului alopat, prescris de medicul de familie. Consultatia homeopata va incepe cu explicarea cauzelor simptomelor. Chiar daca etiologia propriu-zisa este o enigma, se poate discuta despre modul in care tulburarile de motilitate intestinala contribuie la aparitia manifestarilor si ca suprasolicitarea musculaturii netede din peretele intestinal determina aparitia durerii. Rezultatul tulburarilor de motilitate poate fi o accelerare, fie o incetinire a tranzitului intestinal. Nu este de neglijat nici stresul, iar majoritatea bolnavilor au motive suficiente de stres.

Tratamentul homeopat al sindromului de colon iritabil

Din punct de vedere homeopat, abordarea terapeutica se face diferit in funcţie de simptomul dominant:

Cand predomina diareea: prima recomandare este cresterea aportului de alimente bogate in fibre, eventual o suplimentare „medicala” a aportului acestora. Dintre remediile homeopate ce ar putea fi utile in acest caz enumeram:
Podophyllum: diareea este apoasa, cu nevoie urgenta, abundenta se asociaza cu balonare, crampe si limba incarcata. Voma si febra sunt absente. Aloe: exista senzatia de scaun urgent si nesiguranta sfincteriana, transpiratii reci dupa scaun, emisii abundente de gaze. Argentum nitricum: diareea este cu mucozitati verzui, insotite de senzatia de arsura anorectala.

Cand predomina constipatia: cresterea consumului de alimente bogate in fibre este utila si in acest caz. De ajutor ar putea fi remediile homeopate, care difera in functie de simptomatologie: Berberis: constipatie dar cu dorinta frecventa de scaun, senzatie de greutate in regiunea anorectala, durere in hipocondrul drept, eructatii acide. Bryonia: constipatie fara senzatia de scaun, senzatie de uscaciune a mucoasei anorectale, senzatie de piatra in stomac, gust amar. Graphites: scaun sub forma de bile tari, reunite prin filamente de mucus; expulzarea scaunului este insotita de dureri intepatoare in regiunea anorectala.

Cand predomina durerea sunt eficiente remediile de tip antispastic, care au avantajul lipsei efectelor secundare intalnite la antispasticele clasice. Rezultate bune am obtinut folosind in acest sens: Colocynthis: durere spasmodica ameliorata in pozitie ghemuita; Bryonia: durere foarte puternica, ameliorata la imobilitate si apasare; Chamomilla: durere insuportabila ce provoaca iritabilitate; Arsenicum album: durere calmata la cald, insotita de anxietate; Magnesia phosphorica: dureri puternice ce sunt ameliorate la aplecarea in fata sau de indoirea picioarelor.

 

Retineti!

Remediile homeopate pentru sindromul de colon iritabil pot fi prescrise numai de medic si nu alese la intamplare, deoarece homeopatia tine cont si de eventualele simptome psihice la prescrierea unui remediu, acuzele psihice avand o pondere destul de ridicata la cei suferinzi de sindrom de colon iritabil. Nu trebuie uitata nici ajustarea alimentatiei. Pacientii trebuie sa evite acele alimente recunoscute drept factori agravanti ai simptomelor. Alimentele care nu sunt tolerate: cerealele, laptele, citricele, ceapa, cartofii, cafeaua si ouale.

Regimul alimentar prescris in caz de colon iritabil va fi cat mai echilibrat. Daca dietoterapia si homeopatia nu au dat rezultat, trimiterea la medicul specialist (gastroenterolog, chirurg) este obligatorie, mai ales daca exista suspiciunea ca simptomatologia nu se datoreaza sindromului de colon iritabil.

 

Dr. Bancila-Szanto Ecaterina, medic medicina generala competenta homeopatie,
Cabinetul DENISA MEDICA ARAD, tel.0744.836.962]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.