Revista care te menține sănătos

Digestie

Sfaturi pentru a tine la distanta boala de reflux gastro-esofagian

2 noiembrie 2017
Share

Potrivit unei statistici intocmite de catre Societatea Romana de Gastroenterologie, 10% din populatie sufera zilnic de arsuri gastrice, cel mai frecvent simptom al bolii de reflux gastro-esofagian (GERD). Cauzele acestei afectiuni sunt multiple, si includ: supraalimentarea, obezitatea, fumatul, sedentarismul, consumul de alcool in exces si mancatul la ore inaintate.

Si tratamentul cu anumite medicamente, precum antihistaminicele, blocantele de calciu cu efect de reducere a tensiunii arteriale si nitratii cu rol in dilatarea venoasa si arteriala, poate declansa simptome specifice refluxului gastro-esofagian.

Deoarece factorii de risc sunt in principal legati de stilul nostru de viata, putem controla aceasta afectiune prin schimbari in alimentatie si renuntarea la anumite vicii. Pe langa disconfortul arsurilor gastrice, trebuie sa retinem ca mai exista un motiv important pentru care trebuie sa impiedicam instalarea refluxului gastro-esofagian. Netratata, aceasta boala poate duce in timp la cancer esofagian, o boala rara, insa de cele mai multe ori mortala, deoarece este asimptomatica, iar tratamentul este unul indelungat si dureros.

Desi exista medicamente care pot trata sau ameliora simptomele refluxului acid al stomacului, precum antiacidele, o mare parte din populatie poate preveni aceste neplaceri apeland la terapii non-medicale.

 

Pozitia in care dormim ne poate inrautati simptomele de reflux

Specialistii de la Universitatea de Medicina Stanford au demonstrat ca atunci cand dormim pe burta sau pe partea dreapta a corpului se exercita o presiune puternica pe stomac si un muschi important din esofag, ceea ce duce la inrautatirea simptomelor de reflux gastro-esofagian.

 

Daca aveti reflux gastroesofagian, mancati mai putin!

Cantitatea mare de alimente ingerata intr-un timp foarte scurt suprasolicita sfincterul esofagian, iar supraalimentarea stomacului poate intarzia procesul de digestie, avand drept consecinta arsuri gastrice si crampe abdominale puternice. Incercati sa reduceti portiile de mancare sau sa mancati mai putin si mai des.

 

Mestecati guma fara zahar

Guma de mestecat fara zahar poate indeparta senzatia de arsura gastrica prin cresterea productiei de saliva, un compus cu proprietati alcaline al carui scop este de a neutraliza acidul.

 

Condimentati-va dieta!

Unele condimente, precum radacina de lemn-dulce, ulmul rosu sau turmericul pot forma un strat protector de mucus pe suprafata esofagului, prevenind astfel actiunea refluxului acid al stomacului.

 

Purtati haine lejere

Hainele stramte si curelele pot contribui la formarea refluxului gastroesofagian, deoarece exercita presiune asupra abdomenului. Asadar, imbracati-va cat mai lejer!

 

Renuntati la fumat

Exista numeroase motive pentru care ar trebui sa renuntati la fumat: contribuie la majoritatea cazurilor de cancer, favorizeaza osteoporoza, afectiunile dentare, infertilitatea etc. Insa, daca suferiti frecvent de arsuri gastrice ar trebui sa luati in considerare ca nicotina poate fi un dusman de temut al digestiei. Aceasta relaxeaza sfincterul esofagian, permitand acidului stomacal sa patrunda in esofag, sporind astfel riscul de cancer esofagian.

 

Pastrati-va greutatea in limite normale si luati suplimente cu melatonina

Obezitatea este factor de risc major al refluxului gastro-esofagian, iar cu cat indicele de masa corporala este mai mare, cu atat simptomele GERD sunt mai pronuntate. Incercati sa faceti cat mai multa miscare si sa consumati fructe, legume si carne slaba. De asemenea, puteti opta pentru suplimente cu melatonina, un hormon produs natural de organism, folosit in special in tratamentul insomniilor, dar care este la fel de eficient si in ameliorarea refluxului acid care apare pe parcursul noptii.

 

Paula Rotaru

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.