Revista care te menține sănătos

Știri

Schimbările stilului de viaţă scad riscul de sindrom metabolic şi obezitate

27 octombrie 2020
Share
Exclusiv online
Schimbările stilului de viaţă scad riscul de sindrom metabolic şi obezitate

Anual, numărul cazurilor de obezitate crește cu 30 de milioane. Datele aparţin Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Obezitatea afectează peste 600 de milioane de persoane din întreaga lume, iar combaterea ei este una dintre cele mai mari provocări ale vremurilor moderne.

Obezitate este asociată cu o serie de boli cronice și este unul dintre factorii care cresc riscul de a dezvolta sindrom metabolic, definit ca un cumul de afecțiuni care determină creșterea riscului cardiovascular.

Românii, pe ultimele locuri la mişcare

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, activitatea fizică insuficientă este un factor de risc important pentru afecțiuni cardiovasculare sau diabet. Statisticile arată că peste 80% din populația adolescentă la nivel mondial nu face suficientă mișcare. Recomandările OMS în privința copiilor și adolescenților sunt de cel puțin 60 de minute de activitate fizică moderată pe zi. În cazul adulților, recomandarea este de minimum 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 minute activitate fizică intensă pe săptămână.

Potrivit statisticilor, doar 7,5% dintre români fac cel puțin două ore și jumătate de exerciții fizice pe săptămână. La polul opus, 54% dintre finlandezi fac cel puțin două ore și jumătate de mişcare, saptămânal.

65% dintre români nu consumă zilnic fructe și legume

Schimbările asupra stilului de viaţă au efecte pozitive semnificative asupra sănătății. Aceste schimbări care pot diminua factorii de risc metabolic la persoanele care se confruntă cu exces de greutate sau cu tulburări metabolice semnificative. Există peste 4.000 de polifenoli naturali (substanțe de origine vegetală cu proprietăți antioxidante), iar includerea lor în dietă poate contribui la un stil de viață sănătos. Produse precum fructele, legumele, uleiul de măsline, vinul, ceaiul, berea sau cacao, conțin antioxidanți benefici.

Potrivit unui raport Eurostat, 65% dintre românii cu vârsta de peste 15 ani nu consumă zilnic fructe și legume, ceea ce îi plasează pe ultimul loc în UE. În rândul statelor membre, ponderea celor care consumă cel puțin cinci porții de legume și fructe în fiecare zi (400g) este cea mai mare în Danemarca (26%), Olanda (25%), dar și în Marea Britanie (33%). La polul opus, se situează România (3,5%) și Bulgaria (4,4%).

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.