Revista care te menține sănătos

Știri

Agilitatea mintii este puternic afectata de deshidratare

9 august 2018
Share
Agilitatea mintii este puternic afectata de deshidratare

Aveti probleme de concentrare pe timpul verii? Sarcinile care necesita efort mintal va par tot mai dificile? Un meta-studiu (analiza a mai multor studii, mai exact 33) arata o legatura clara intre deshidratare si rezultatele slabe in realizarea unor sarcini complexe. Practic, pierderea a doar 2% din masa corporala din cauza deshidratarii duce la un dezechilibru mintal, sustin oamenii de stiinta de la Institutul de Tehnologie din Georgia (SUA), care au analizat 413 subiecti care au pierdut intre 1% si 6% din masa corporala. Cercetatorii sustin ca procentul de 2% este considerat punctul critic, pentru ca dupa depasirea acestuia (aproximativ o ora de deshidratare) apar si problemele de concentrare.

Femeile si barbatii trebuie sa bea cantitati diferite de lichide

In urma studiului, cercetatorii americani fac si recomandari in legatura cu consumul zilnic de lichide necesar pentru femei si pentru barbati. Reprezentantele sexului frumos au recomandarea de a consuma zilnic 2,7 litri de lichide, iar barbatii 3,7 litri de lichide. Studiul subliniaza faptul ca deshidratarea afecteaza, in special, procese mintale precum atentia si coordonarea motorie.

„Am aflat ca atunci cand oamenii sunt usor deshidratati nu se descurca la fel de bine in cazul sarcinilor care necesita o gandire complexa sau in cazul celor care necesita multa atentie”, a declarat coordonatorul studiului, prof. Mindy Millard-Stafford, de la Institutul de Tehnologie din Georgia.

Deshidratarea are si alte efecte negative precum stari de oboseala, scaderea nivelului de energie, dureri de cap, afectiuni digestive, infectii ale tractului urinar sau chiar stari de foame, care pot duce la acumularea de kilograme in plus.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.