Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

S.O.S criza varstei mijlocii

28 noiembrie 2011
Share

Daca in adolescenta sau in perioada adulta ni se pare ca avem un numar nelimitat de posibilitati, visuri si sperante, vine o vreme cand depasim varsta de 35 de ani si suntem pusi in fata unor evenimente de viata tumultuoase, ce pot prilejui instalarea anxietatii, a depresiilor sau accelerarea ritmului de viata obisnuit. Altfel spus, dam piept cu o criza a varstei mijlocii.

Criza varstei mijlocii poate aparea in urma presiunii mai multor factori care ne pot influenta starea de spirit.

Criza existentiala, rezultat al presiunii factorilor diversi

Astfel, putem identifica 4 mari aspecte:

  • Criza ca fenomen social. Specialistii definesc perioada de criza existentiala ca pe un fenomen mai degraba social decat biologic, plasarea sa la o varsta sau alta depinzand de durata de formare sau de profesionalizare, respectiv de momentul la care se atinge apogeul dezvoltarii profesionale.
  • Pe plan profesional. Criza provocata de sentimentul incorsetarii intr-o profesie si al insatisfactiei pe multiple planuri de viata poate genera actiuni precipitate in directias chimbarii serviciului, locuintei sau chiar a partenerului.
  • Presiunea familiala. Adesea, criza in cuplu se suprapune perioadei de adolescenta a copiilor. Exacerbarea emotionala a relatiilor de cuplu poate accentua emotiile negative ale copiilor, dar si criza adolescentilor poate intensifica sentimentul de criza pe care il experimenteaza majoritatea parintilor.
  • Influenta parintilor. Criza varstei de mijloc este marcata si de faptul ca proprii parinti trec si ei printr-o criza, cea a pensionarii, si ar avea nevoie de ajutor, sau poate sufera de anumite boli si ar avea nevoie de suport.

Particularitati in cazul femeilor

In cazul in care unele femei se dedica in totalitate ingrijirii copiilor si a casei, etapele de tranzitie tind sa se amestece si sa fie traite toate deodata in momentul in care „cuibul a ramas gol” (copiii pleaca de acasa la facultate, in alte orase sau tari, stabilindu-se cu locul de munca sau prin casatorie).

In aceasta perioada, pot aparea unele probleme emotionale sau psihologice similare cu cele din adolescenta, de exemplu: sentimentul de insecuritate, o imagine de sine confuza sau anxietate generate de sentimentul ca ar trebui sa faca ceva si este greu sa decida ce alternative sa aleaga.

Menopauza, bat-o vina!

Dincolo de modificarile biologice, menopauza este etapa in care au loc restructurari in personalitatea femeii. Femeia se reconsidera ca fiinta sexuala. Pe de o parte, ea pierde capacitatea teoretica de a avea copii, pe de alta parte, exista teama ca ar putea deveni un fel de creatura asexuata.

Literatura de specialitate arata insa ca dincolo de temeri, in realitate, viata sexuala poate fi chiar imbunatatita la femeile cu varsta peste 40 de ani. In aceasta etapa, dispare frica de sarcina, iar plecarea copiilor de acasa inlatura o sursa de conflict intre soti.

Ghid de supravietuire: 5 sfaturi in cazul in care va loveste criza

Cu totii trecem prin toate etapele de varsta. De ce nu am trece frumos, mai linistiti si avand curajul sa facem poate ce n-am facut nici macar in tinerete?

1. O zi minunata in fiecare zi? Sportul, elixirul tineretii – un sfert de ora pe zi este suficient pentru a va mentine atat silueta, cat si un tonus ridicat ce duc, automat, la cresterea stimei de sine, energie, zambet natural si sanatate.

2. Suflet tanar, aspect tineresc. Cumparati-va haine din stiluri variate, colorate si purtati acele haine care va zambesc de pe umeras. Acest lucru va confera sentimentul de libertate, de a va trai viata dupa bunul plac si nu conform unor norme ale societatii cu privire la lipsa de atatea lucruri pe masura ce inaintezi in varsta.

3. Ca la 20, 27 de ani? Aduceti-va aminte cum erati la varsta preferata, traiti intens acel sentiment care va face sa va simtiti asa cum erati cu cativa ani in urma. Redescoperiti fericirea!

4. Ce mancati? Cu siguranta, odata cu varsta, deveniti mai intelept. Stiti cat de mult stilul de viata si preferintele culinare ne influenteaza intreg sistemul fizic, mental si emotional? Asadar, pentru a scapa de sentimentul de anxietate, de nervozitate, asa-numitele crize de varsta, atacurile de panica sau orice alte lucruri negative care deseori va domina viata, incepeti sa mancati sanatos!

5. Doriti sa traiti intens? In aceasta perioada, fiecare clipa pare mult mai pretioasa decat inainte si ati vrea sa traiti la maximum… dar sunteti prea in varsta. Cu siguranta, acest lucru a fost spus de o persoana care refuza sa traiasca frumos la orice varsta din „n” motive. Vreti sa faceti skydiving, o alta facultate, inca un copil, sa iesiti o seara in club, sa va dati cu rolele, sa mergeti cu baietii/fetele la munte un weekend? Se poate, trebuie doar sa incercati!

Veti incepe sa traiti cu adevarat atunci cand veti inceta sa mai gasiti contraargumente la orice transformare din viata care ar putea veni cu beneficii, cateodata chiar la care nu ati fi visat, cand o sa incepeti sa construiti si sa colorati viata asa cum o doriti… cand o sa aveti si rabdare sa se realizeze.

Text: Paula Rotaru

Consultant: Psiholog Adina Moraru,

Telefon: 0722/313.169

[email protected]

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.