Revista care te menține sănătos

Știri

Rodica Lazar – cultul lucrului bine facut

6 octombrie 2010
Share

Fundatia Fildas Art si Asociatia Femeilor Creatoare in Arta Plastica va invita sa ne onorati cu prezenta la vernisajul expozitiei retrospective „Rodica Lazar: pictura-pastel-desen”. Vernisajul va avea loc vineri, 8 octombrie, ora 19:00, la Galeria Apollo din bd. Nicolae Balcescu, nr. 2.

 

Evenimentul va fi prezentat de catre doamna Dorana Cosoveanu, critic de arta.

Rodica Lazar a absolvit sectia de Arta monumentala a Institutului de Belle Arte in 1956, la clasa profesorilor Gheorghe Labin si Stefan Constantinescu . Expune peste hotare in expozitiile colective organizate de Uniunea Artistilor Plastici, iar in tara in numeroase expozitii personale, la Galeriile de Arta ale Municipiului Bucuresti si galeria Simeza.

„A fi pictor presupune, inainte de toate, a iubi pictura… a o iubi nebuneste, a ti-o asuma ca destin, acceptandu-i intruziunea in fiecare fibra a fiintei tale; inseamna, practic, a respira pictura. Maniera, marca, stilul propriu – sunt chingi in care nu se cuvine sa-ti incarcerezi penelul”, se destainuie Rodica Lazar. „E suficient sa practici cultul lucrului bine facut si sa ai curajul de a te cauta mereu pe tine insati, cu maxima sinceritate – un crez artistic cu deplina acoperire in viata si opera sa”, declara aceeasi doamna Rodica Lazar.

Cu fiecare noua panza artista se re-inventeaza, construindu-si „sinele artistic” fara insa a exclude, ca joc secund, un subtil, fertil dialog cu marii maestri ai modernitatii, precum si cu matca stilistica bizantina; o arta autista, erodata de himera originalitatii absolute, de obsesia „cotei” de piata sau de autoreferentialitate narcisiaca nemaifiind, in conceptia sa, intru totul arta. Transgresand limitele propriei circumscrieri in peisajul plasticii autohtone, Rodica Lazar intruchipeaza ca artist, in cadrul vechii sau actualei probleme a artelor romane moderne si contemporane, o posibila ecuatie de forta a raportului dintre traditie si modernitate.

,,… Alternand nuantele discrete, sterse, in care domina griurile, cu explozii puternice si monocrome de culoare, ca pe niste stari de profunda melancolie, ba chiar de angoasa, urmate de stari de bucurie si de vitalitate, Rodica Lazar, aceasta mare doamna a picturii romanesti, si-a construit o opera de mare coerenta, solida, rezistenta la actiunea de erodare ce se poate produce odata cu trecerea timpului.” (Irina Mavrodin, ,,Convorbiri Literare”)

 

Pentru informatii suplimentare sunati la: 0741 106 873

Persoana de contact: Rodica-Xenia Constantin

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.