Revista care te menține sănătos

Știri

Vaccinul impotriva tuberculozei ar putea vindeca diabetul tip 1

28 iunie 2018
Share
Vaccinul impotriva tuberculozei ar putea vindeca diabetul tip 1

Vesti extraordinare pentru pacientii cu diabet tip 1. O noua descoperire a oamenilor de stiinta americani anunta ca vaccinul utilizat impotriva tuberculozei, BCG (vaccinul impotriva Bacilului Calmette–Guérin), ar putea reprezenta o solutie pentru diabetici.

Studiul, realizat de oamenii de stiinta de la Spitalul General din Massachusetts (SUA), a fost realizat pe 282 de subiecti, dintre care 52 aveau diabet zaharat tip 1. Concluzia studiului arata ca la trei ani de la efectuarea vaccinului BCG, nivelul glicemiei din sange in cazul diabeticilor a ajuns la valorile inregistrate de persoanele care nu sufera de diabet.

Vaccinul ar putea reprezenta o solutie in cazul mai multor boli autoimune

Vaccinul BCG produce substante care opresc celulele imune sa atace organismul. In acelasi timp, vaccinul impotriva tuberculozei creste absorbtia glucozei de catre celule, ceea ce duce la scaderea glicemiei. In conditiile in care diabetul tip 1 apare pentru ca sistemul imun ataca celulele pancreatice responsabile de producerea insulinei, descoperirea ar putea sa reprezinte un punct extrem de important in lupta cu diabetul.

„Aceasta este confirmarea potentialului de scadere a glicemiei la niveluri normale, cu ajutorul unui vaccin sigur, chiar si in cazul pacientilor cu boli cronice. Acum intelegem pe deplin mecanismele prin care vaccinul BCG face schimbari benefice, permanente, asupra sistemului imun si, in acelasi timp, scade nivelul zaharului din sange in diabetul tip 1”, a declarat dr. Denise Faustman, coordonatorul studiului.

Dr. Mihai Netea (Universitatea Radbaud, Olanda), un cercetator roman specializat in imunologie, extrem de apreciat in „Tara Lalelelor”, distins cu premiul Spinoza („Nobelul Olandei”), a declarat ca o continuare a cercetarilor ar putea duce atat la prevenirea, cat si la tratarea tuberculozei si a bolilor autoimune, cum ar fi diabetul tip 1.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.