Revista care te menține sănătos

Știri

Misterul „somnului” celulelor canceroase a fost deslusit!

23 mai 2018
Share
Exclusiv online
Misterul „somnului” celulelor canceroase  a fost deslusit!

„Inteligenta” cancerului ne uimeste din nou. Oamenii de stiinta au descoperit faptul ca perioadele de latenta ale celulelor canceroase sunt cruciale pentru progresia ulterioara a tumorilor. Practic, cancerul foloseste perioade de accelerare si de oprire, pentru a-si asigura supravietuirea. In grafic, puteti vedea cum cancerul are momente de latenta (en. dormancy), intre perioadele de interventii chirurgicale (en. surgery) si terapie (en. therapy). Perioadele de latenta ale celulelor canceroase se pot intinde chiar si pe ani de zile, iar pacientii nu au simptome, asta pana in clipa in care apare, in anumite cazuri, recurenta.

poza stire celule canceroase

Care este cheia depistarii celulelor canceroase?

Studiul arata ca intervalele de latenta sunt esentiale in supravietuirea cancerului. In aceste perioade, celulele canceroase incearca sa pacalesca sistemul imunitar, sa supravietuiasca terapiilor impotriva cancerului si se pregatesc de invadarea altor parti ale organismului, prin diferite schimbari la nivel genetic. In aceste momente este foarte dificila detectarea cancerului. Autorii cercetarii, prof. dr. Francesco Crea si specialisti de la Agentia pentru Cancer din Canada, spun ca au gasit cheia in detectarea cancerului aflat in stadiu de latenta. Este vorba de acidul ribonucleic (ARN), produs de celulele canceroase. Studiul a demonstrat ca ARN-ul poate arata daca pacientul are riscul de a dezvolta cancer in perioada urmatoare. Cercetarile sunt in plina desfasurare si se bazeaza pe testarea ARN-ului, in urma unor probe de urina si de sange, care ar ajuta medicii sa depisteze cancerul inainte ca acesta sa evolueze foarte mult. In vedera tratamentului, alte studii aflate in plina desfasurare arata ca anumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pot opri celulele canceroase latente, care pot duce la metastaze, din a deveni active.

Nota pentru articolul «Misterul „somnului” celulelor canceroase a fost deslusit!»:4.60/ 5 (5 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.