Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Recastiga controlul asupra sanatatii tale!

10 noiembrie 2006
Share

Multa lume sufera inutil. Anxietatea si tulburarile de stres (TS) sunt situatii temporare si nu trebuie sa devina provocari pe termen lung. Multi oameni se lupta cu aceste afectiuni ani intregi si ajung chiar sa creada ca situatia lor este permanenta. Si mie mi s-a spus de multe ori lucrul acesta…

Sunt persoane care vor cauta si vor incerca o gama larga de ierburi, remedii, vitamine sau tehnici secrete in cautarea unei vindecari iluzorii. Ei vor trece rapid de la speranta la disperare, simtindu-se cand mai bine, cand mai rau… an dupa an.

O recuperare definitiva nu se intampla pur si simplu. E nevoie de informatii corecte, de aplicarea lor, de reasigurare si de suport. Nu exista vindecari rapide, dar exista rezultate…rezultate ce vor dura toata viata.

Ca fiinta umana care a trecut prin tot acest chin, stiu cum este sa ajungi acolo unde e mai rau. Stiu ce poate sa faca corpului, mintii si sufletului. Dar in acelasi timp, stiu si care este procesul de recuperare, victoria de a atinge o sanatate durabila si cum sa o mentinem fara a mai ajunge in aceasta stare.

„Anxietatea nu este o boala psihica”

Din punctul meu de vedere, anxietatea si TS nu sunt decat conditionari comportamentale ale fiintei umane, nicidecum boli psihice. Sunt conditionari care ne afecteaza fizic, psihic si spiritual, acut sau cronic. Dar care boala nu este asa? Nu trebuie sa uitam niciodata ca o fiinta umana este un tot unitar minte-trup.

De asemenea, chiar daca diferentiem anxietatea generalizata, atacurile de panica, tulburarile obsesiv comportamentale, fobiile sociale sau depresiile, in mare parte o persoana cu o astfel de deviatie comportamentala poate fi afectata de toate acestea si in functie de durata suferintei. Cu cat este mai indelungata, cu atat devine mai probabila aparitia si disparitia ciclica a uneia sau alteia din aceste conditionari. Iar eu, in decursul a aproape trei ani, am trecut prin toate, unele intr-adevar foarte accentuate, altele doar tangential si cu durate scurte de timp.

Frica, insomnii, frustrare si confuzie…

In toti cei trei ani, fiecare zi a fost punctata cu simptome deranjante, frica continua, insomnii prelungite, frustrare si confuzie. M-am trezit prins intr-o boala pe care nu o intelegeam si nu stiam ce sa mai fac ca sa imi recastig sanatatea. Din fericire, nu am ajuns in punctul in care credeam ca o sa mor, dar ma simteam ca atare, prins intr-o osanda continua. Am ajuns in punctul in care gandul sinuciderii devenise un mod de eliberare a suferintei. Am fost la nenumarati medici, am fost plecat in afara tarii pentru a depista ce se intampla cu mine, am facut analize peste analize, mi-au fost prescrise si am luat cantitati impresionante de medicamente, am incercat numeroase remedii de plante, am incercat cativa psihoterapeuti, mi-am schimbat dieta, mi-am schimbat stilul de viata, mi-am schimbat atitudinea. Nimic nu parea sa functioneze, fiecare incercare nereusita aruncandu-ma intr-o stare de rau si mai adanca.

Recuperare definitiva

Din fericire, o combinatie de factori s-a dovedit a fi drumul spre o recuperare definitiva din aceasta stare si revenirea la o stare atat de draga tuturor: sanatatea.

Ca un raspuns la rugaciunile mele, ajutorul unui specialist in tulburarile de anxietate, cantitatea masiva de informatie pe care am accesat-o in ultimul an al acestei stari, beneficiul experientelor personale si intelegerea pana la transformarea lor din situatii adverse in ajutor, toate acestea m-au ajutat sa inteleg ce se intampla cu corpul meu. Aceasta intelegere m-a ajutat sa ajung pe drumul care m-a condus spre sanatatea permanenta.

Sfaturi pentru vindecare

Fiecare din urmatoarele elemente are un rol major in drumul nostru spre sanatate si numai combinandu-le putem sa ajungem la acea stare definitiva de sanatate pe care ne-o dorim:

Trebuie sa intelegem ce se intampla fizic in corpul nostru;

Alimentatie optima;

Miscare fizica si modul in care sa o practicam;

Intelegerea tipologiei personalitatii noastre, a propriului nostru set de atitudini, valori si credinte si care sunt drepturile noastre ca fiinte umane sunt esentiale;

Trebuie sa admitem ca mediul extern din care facem parte nu este responsabil pentru starile si simptomele noastre (ci din contra ca ne poate ajuta sa trecem peste);

Utilitatea psihoterapiei si acceptarea consultarii unui psihoterapeut pe o perioada suficient de lunga de timp nu sunt de neglijat;

Sa invatam sa practicam tehnici de relaxare si meditatie care joaca un rol major in diminuarea simptomelor fizice si controlul gandurilor negative;

Trebuie sa intelegem riscurile unui tratament bazat numai pe medicamentatie;

Sa acceptam ca ceea ce se intampla cu noi este un lucru normal si ca nu suntem singuri.

Bineinteles, ca in spatele fiecarui paragraf sau a enumerarii de mai sus din acest articol sunt detalii foarte importante pe care trebuie sa le cunoastem pentru a redeveni sanatosi. Prin acest articol, nu incerc decat sa spun sa fii tu insuti din nou. Nu incerc sa fac apologia nici unei formule secrete, a vreunui remediu magic de vindecare din plante, a vreunui medicament sau a vreunei miraculoase „plateste si primesti solutii” pentru ca nu functioneaza. Sunt doar pasi intr-o metoda naturala de a recastiga controlul asupra sanatatii tale.

Andrei Beldianu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.