Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Punctele Fudds, o consecinta a miopiei

16 ianuarie 2007
Share

Daca vedeti puncte negre nu e cazul sa va panicati. Aceste celule care se deplaseaza (punctele Fudds) sunt normale daca aveti miopie.

In cazul in care se manifesta dintr-odata, se maresc, se inmultesc sau apar si puncte luminoase, sfatul nostru este sa va adresati imediat medicului oftalmolog.

Gelul care umple portiunea neagra a ochiului (umoara sticloasa) este la inceput solid. Pe masura ce imbatranim, gelul se degenereaza si devine mai lichid. O cantitate de gel se deplaseaza si pluteste, dand nastere acelor puncte negre plutitoare. Acestea se vad mai bine cand priviti o suprafata alba.

Punctele plutitoare pot avea si alte cauze, cum ar fi hemoragiile, infectiile, inflamatiile si deplasarile de retina. De aceea, daca observati o crestere a numarului de puncte plutitoare, este recomandat sa va adresati doctorului oftalmolog pentru un control de specialitate.

Mod de testare

Va puteti testa uitandu-va la un perete alb, mai intai cu un ochi, apoi cu celalalt. Deoarece apar si dispar, trebuie sa stiti ca nu le veti putea vedea cand doriti. Daca oservati un punct in acelasi loc tot timpul, si chiar mai mare decat un simplu punct, ar putea fi un semn de hemoragie si trebuie sa contactati medicul fara intarziere.

Rotiti ochii mai intai spre stanga, apoi spre dreapta, inainte si inapoi, in mod repetat, timp de 15 secunde. Daca aveti puncte plutitoare, veti observa ceva care se misca odata cu ochiul. Daca incercati sa va uitati direct spre unul dintre puncte, nu veti reusi, deoarece acesta se afla inauntrul ochiului. Prin urmare, in momentul in care miscati ochiul, si punctul se va deplasa in aceeasi directie, cu aceeasi viteza. Chiar si cand nu mai miscati ochii, punctele vor continua sa se miste putin.

Punctele Fudds sunt aglomerari de celule in umoarea sticloasa a ochiului. Formele in care apar sunt de puncte negre, panze de paianjen, un punct cu ramificatii sau o dunga. Acestea sunt asociate cu miopia avansata si cu varsta inaintata. Multe dintre aceste forme sunt semne de boli serioase, de exemplu rupere de retina sau hemoragie (semn de diabet). Daca observati multe puncte negre dintr-odata, sau unele luminoase, trebuie sa vizitati un specialist.

Prietenii dumneavoastra: vitaminele si antioxidantii

Vitamina A contine caroten de trei tipuri: alpha, beta si gamma. Beta carotenul este de doua ori mai puternic decat celelalte. Vitamina A este vitala pentru retina. Lipsa acestei vitamine duce la scaderea vederii si atrofierea corneei. Prea multa vitamina A provoaca simptome similare cu acelea ale unei tumori pe creier, presiune, vedere incetosata, inflamarea nervului optic, dureri de cap, ameteala, stari de voma, diaree.
Din moment ce determina inflamarea nervului optic, hipervitaminoza poate fi si cauza inmultirii punctelor negre.

Ochiul si retina au nevoie de vitamine. Morcovii si legumele galbene aduc provizii noi de vitamina A, dar sunt necesare si vitaminele E si C, zinc si seleniu. Acestia din urma se numesc antioxidanti. In loc sa luati numai suplimente de vitamina A, este recomandat un complex din vitaminele A, C, E, seleniu si zinc.

Antioxidantii indeparteaza radicalii liberi din sistemul dumneavoastra si impiedica oxidarea celulelor retinei, ajutand metabolismul in acelasi timp. Astfel, sunt eficienti intregului corp, nu numai ochilor.

Retineti! Administrarea de vitamine nu va opri avansarea miopiei, iar cantitatea necesara organismului dumneavoastra nu poate fi indicata decat de un medic specialist.

Diana Geacar

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.