Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

(P) Vedere încețoșată? Sfaturi pentru tratarea cataractei

26 martie 2024
Share
(P) Vedere încețoșată? Sfaturi pentru tratarea cataractei

Vederea ți-a devenit încețoșată? Obiectele par să fie mai neclare decât înainte și ți-e tot mai greu să citești? Este posibil să ai cataractă.

Afecțiunea e frecventă și, de obicei, asociată cu înaintarea în vârstă. Totuși, apare și la persoanele mai tinere, din cauza anumit factori și afecțiuni. Traumatismele oculare, diabetul și expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete pot determina apariția cataractei. Dacă ai simptomele menționate, nu e motiv de îngrijorare deoarece există soluții eficiente de tratament. Operația de cataractă este una dintre cele mai sigure și mai eficiente proceduri.

Înainte de a intra în detalii despre intervenția în sine, să înțelegem mai întâi ce înseamnă. Cataracta apare odată cu opacifierea cristalinului. Lentila naturală a ochiului, cristalinul, care se găsește în spatele irisului, are rolul de a focaliza lumina pe retină, ceea ce face ca viziunea să fie clară. Pe măsură ce organismul îmbătrânește, se pot forma zone opace, numite cataracte. Acestea împiedică trecerea luminii și duce la: vedere neclară, halouri în jurul luminilor și sensibilitate crescută la lumină.

Operația de cataractă este singura procedură chirurgicală, sigură și eficientă, de recăpătare a vederii clare. Aceasta presupune îndepărtarea și înlocuirea cristalinului afectat, cu o lentilă artificială. Procesul este realizat sub anestezie locală și durează în medie între 15 și 30 de minute. Iată pașii principali ai operației de cataractă:

  • Anestezia – înainte de începerea procedurii, ochiul este amorțit cu anestezic, pentru a se asigura confortul și lipsa durerii pe durata operației.
  • Incizia – chirurgul oftalmolog face o mică incizie în cornee pentru a ajunge la cristalin. În funcție de tehnica aleasă, această incizie poate fi foarte mică și auto-sigilantă.
  • Fragmentarea și îndepărtarea cristalinului – organul degradat este mărunțit în bucăți mici, care sunt apoi îndepărtate cu ajutorul unor instrumente speciale.
  • Implantarea lentilei artificiale – o lentilă artificială este apoi plasată în capsula lentilei pentru a îndeplini funcția cristalinului natural. Lentila artificială este aleasă în funcție de nevoile individuale de vedere, cum ar fi distanța la care vezi clar sau prezența altor afecțiuni oculare.
  • Sigilarea inciziei – la final, incizia corneană este sigilată sau lăsată să se vindece natural, fără a necesita suturare.

Operația de cataractă este de obicei o procedură ambulatorie, ceea ce înseamnă că poți părăsi clinica după câteva ore de la intervenție. Timpul de recuperare este rapid; cei mai mulți pacienți își redobândesc vederea clară la doar câteva zile de la operație.

Ulterior, se urmează un tratament cu picături oftalmice. De asemenea, e important să respecți anumite instrucțiuni referitoare la igiena oculară și la activitățile zilnice.

Cataracta e boală deranjantă, care afectează calitatea vieții, iar operația vine ca o soluție rapidă pentru restabilirea vederii clare. Dacă ai simptome de cataractă, nu ezita să consulți un medic oftalmolog pentru evaluare și tratament adecvat.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.