Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Keratoconjunctivita sau ochii fara lacrimi

23 mai 2019
Share
Keratoconjunctivita sau ochii fara lacrimi

Ochii anumitor persoane fie nu produc o cantitate suficienta de lacrimi, fie compozitia acestora nu este adecvata pentru a mentine ochii sanatosi si pentru a da senzatia de confort. Frecventa cazurilor creste odata cu virsta, femeile prezinta un risc de doua – trei ori mai mare, in special dupa menopauza.

Termenul medical pentru „ochii uscati” este keratita (keratoconjunctivita) uscata sau xeroftalmie (din greceste, „xeros”- uscat, iar „ophthalmos”- ochi).

Lacrimile sint produse in doua moduri diferite. Producerea lenta, la o rata constanta este responsabila pentru lubrifierea normala a ochiului. In schimb, atunci cind ochii sint iritati sau avem o emotie puternica, se produc cantitati mari de lacrimi.

Filmul lacrimal

Filmul lacrimal, repartizat peste ochi prin clipire, determina ca suprafata ochiului sa fie neteda si transparenta. Fara pelicula de lacrimi, nu ar fi posibila vederea normala. Filmul lacrimal este format din trei straturi:
stratul uleios, extern, ce are rolul de a reduce evaporarea lacrimilor; startul apos, intermediar, care formeaza cea mai mare parte din lacrimi, cu rolul de a curata ochiul de particulele straine sau iritanti; stratul viscos, intern, permite uniformizarea stratului apos, mentinindu-l umed.

Simptomele keratitei uscate

Cele mai frecvente simptome sint:
senzatie de nisip, intepatura sau arsura la nivelul ochilor; mincarime; prezenta unei substante viscoase la nivelul si in jurul ochilor; dificultate in a folosi lentilele de contact; iritatie excesiva a ochilor datorita fumului sau vintului; lacrimare excesiva.
Lacrimarea excesiva in cazul ochilor uscati ar putea suna fara sens, insa, daca lacrimile nu mentin ochii suficient de umezi, acestia devin iritati. Cind ochii sint iritati, lubrifierea produsa de glandele lacrimale este excesiva, depasindu-se capacitatea lor de drenaj.

Simptomele mentionate afecteaza calitatea vietii, reduc capacitatea de munca si abilitatea de a desfasura activitati care necesita atentie vizuala (cititul, lucrul pe computer sau condusul masinii). In cazurile cronice, riscul de a dezvolta boli ale corneei ceste (corneea este stratul transparent care acopera fata anterioara a ochiului). Pacientii pot fi afectati de infectii, cicatrici sau ulceratiicare, netratate, pot cauza pierderea permanenta a vederii.

Lacrimi mai putine

Productia normala de lacrimi scade odata cu inaintarea in virsta. O forma severa apare si in cadrul sindromului Sjögren, o boala autoimuna cronica, asociata cu senzatia de gura uscata si artrita.
Exista o mare varietate de medicamente care pot reduce umiditatea ochilor. Asigurati-va ca medicul oftalmolog cunoaste toate medicamentele pe care le luati, in special daca folositi:
diuretice beta-blocante antihistaminice sedative antidepresive contraceptivele orale isotretinoinul

Pentru diagnostic, mergi la medic

Pentru stabilirea diagnosticului medicul oftalmolog va examina filmul de lacrimi folosind un microscop special (biomicroscop). Diferiti coloranti, cum ar fi fluoresceina sau rosu bengal, pot fi folositi pentru a face filmul lacrimal mult mai vizibil. Testul Schirmer masoara cantitatea de lacrimi si consta in plasarea unui filtru de hirtie la nivelul pleoapei inferioare care permite masurarea ratei de umiditate in diferite conditii. Daca se suspecteaza o boala autoimuna, se vor face teste de singe specifice pentru a verifica prezenta auto-anticorpilor specifici.

Metode de tratament

Lacrimile artificiale sint similare cu cele naturale si au rolul de a lubrifia ochii si de a-i mentine umezi. Conservarea propriilor lacrimi prin metode de inchidere a canalului de drenaj la nivelul nasului. Medicul oftalmolog poate inchide aceste canale temporar sau permanent, conservind propriile lacrimi si facind ca cele artificiale sa dureze mai mult;

Alte metode:

Prevenirea evaporarii lacrimilor prin folosirea in interior a umidificatoarelor de aer sau purtarea de ochelari cu rame groase pentru a reduce efectul de uscare datorat vintului; Evitarea conditiilor care pot determina uscarea ochilor, cum ar fi o temperatura excesiv de ridicata.

Dr. Ileana Andreescu
Underwriting Manager
Medicover
310.15.99

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.