Revista care te menține sănătos

Analize medicale

Pilula endoscopica, metoda moderna de investigare a intestinului subtire

28 martie 2007
Share

Metoda moderna de investigare, noninvaziva, pilula endoscopica este folosita din anul 2004 si in Romania pentru investigarea intestinului subtire, care pana acum putea fi cercetat mai mult prin metode radiologice.

Este cunoscut faptul ca incidenta bolilor intestinului subtire este semnificativa si vizeaza toate categoriile de varsta. Endoscopul sau o alta metoda nu pot traversa intreaga lungime a intestinului subtire. Pilula endoscopica parcurge toata lungimea intestinului in 4 ore.

Partea superioara a tubului digestiv (esofag, stomac, duoden) si colonul (intestinul gros) pot fi vizualizate foarte bine cu endoscopul, dar intestinul subtire este foarte lung si rasucit. De aceea, este mai bine investigat cu aceasta pilula care ofera imagini de foarte buna calitate in comparatie cu cele ale endoscopului.
Pastila electronica este compusa din capsula propriu-zisa, pe care o inghite bolnavul, un sistem de recoltare a datelor si un soft de redare a imaginilor eliminandu-se in acest fel erorile medicale.

Detalii tehnice

Capsula are 27 de milimetri in lungime si 11 milimetri in diametru, cantareste 3,4 grame si e prevazuta cu leduri, o lentila care mareste imaginea de 1,8 ori, un procesor care transforma imaginea in unde de radiofrecventa, doua baterii care alimenteaza tot sistemul si antena care transmite undele de radiofrecventa.
A doua componenta e constituita din niste senzori speciali care se fixeaza pe abdomenul bolnavului si preiau aceste unde de radiofrecventa, tranformate ulterior in imagini. Apoi, e „o cutie, un box recorder”, care stocheaza datele, ce se transmit printr-o statie de lucru in computerul dotat cu un soft special.

Cand este recomandata capsula endoscopica?

Capsula endoscopica este recomandata in urmatoaretle situatii:
in anemii din cauze necunoscute, atunci cand bolnavul a pierdut sange sau are hemoragii puternice; in cazul bolilor cu localizare in intestinul subtire; in sindroamele de malabsorbtie; in sindroamele de puricoza congenitale; intr-o serie de suferinte cu dureri abdominale a caror cauza nu este cunoscuta (diaree cronica, boala Crohn etc.).

Avantajele pilulei endoscopice

Capsula endoscopica nu produce disconfort asa cum se intampla de exemplu in cazul folosirii tubului endoscopic.
Bolnavul trebuie doar sa inghita pilula ca pe un medicament, cu putina apa.
Capsula transmite imagini in timp ce traverseaza tubul digestiv, dupa care se elimina pe cale naturala din organism.
Pacientul isi poate continua activitatile zilnice pe parcursul examinarii fara nicio problema, traversarea capsulei prin corp neprovocandu-i vreun disconfort.

Lucia Comanescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.