Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Pastele si periutele de dinti, sanatatea dintilor tai

4 mai 2010
Share

Periuta de dinti, alaturi de pasta de dinti, sunt instrumentele principale care indeparteaza placa bacteriana, ca parte necesara a controlului cariilor si bolilor parodontale. Au fost inventate variate periute si paste de dinti si, alaturi de acestea, multiple dispozitive suplimentare pentru a realiza curatarea tuturor suprafetelor dentare expuse atacului placii bacteriene.

De la scobitoare la periuta de dinti
Scobitoarea, folosita pentru a indeparta alimentele ramase in spatiul interdentar, se pare ca a fost si primul dispozitiv executat pentru protejarea dintilor. Batul de periat („chewstick”) apare ca o traditie religioasa pentru ingrijirea gurii la budisti si mahomedani. Parintele periutei de dinti moderne este considerat Pierre Fauchard care, in 1728, a descris prima periuta de dinti, recomandand si detartrajul dentar. In 1938, nylon-ul patrunde in industria de fabricare a periutelor de dinti. Folosirea lor a intrat insa in utilizarea zilnica abia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Frecventa periajului
S-a constatat ca cel putin doua periaje sunt suficiente pentru o zi. Cel mai important periaj este seara, inainte de culcare, deoarece bacteriile se multiplica cel mai bine in intuneric, caldura si umezeala. Fiecare pacient poate avea doua periute de dinti: una pentru acasa si una pentru calatorii. Periuta va fi inlocuita dupa 2-3 luni de folosire, inainte ca perii sa devina uzati, destramati si fara rezistenta. Ea va fi curatata dupa fiecare folosire cu apa calduta de la robinet, dupa care va fi batuta pe marginea chiuvetei pentru indepartarea excesului de apa. Periutele vor fi mentinute in atmosfera deschisa, cu capul in pozitie verticala, departe de alte periute, mai ales de ale altor persoane.

S-a constatat ca cel putin doua periaje sunt suficiente pentru o zi. Cel mai important periaj este seara, inainte de culcare, deoarece bacteriile se multiplica cel mai bine in intuneric, caldura si umezeala.

Periuta va fi inlocuita dupa 2-3 luni de folosire, inainte ca perii sa devina uzati, destramati si fara rezistenta.

Pastele de dinti
Pastele de dinti contin detergenti, agenti de curatare si lustruire, lianti, agenti de indulcire, aromatizanti, apa, agenti terapeutici, conservanti, indulcitori si agenti de colorare. Astfel:
Detergentii (agenti spumanti) reduc tensiunea superficiala penetrand depozitele si emulsioneaza resturile pentru a usura indepartarea lor prin periaj. Contribuie la realizarea actiunii de spumare, care este pe gustul multor pacienti. Agentii de curatare si lustruire. Pasta de dinti poate avea in continut un sistem abraziv, cu scopul de curatare si lustruire a suprafetelor dentare periate. Agentii de indulcire confera un gust placut, acceptat de pacient. Agentii aromatizanti mascheaza gustul altor ingrediente din pasta, care le-ar face de neutilizat. Substante folosite sunt uleiuri esentiale (menta, cuisoare, scortisoara) si indulcitori artificiali necariogeni.

Guma de mestectat, o alternativa
Multora dintre noi locul de munca nu le permite spalatul dintilor dupa fiecare masa. De aceea, este bine de stiut care sunt avantajele gumei de mestecat: stimuleaza secretia salivara si, prin aceasta, procesul de autocuratare. De asemenea, echilibreaza rapid pH-ul salivar si neutralizeaza pH-ul cavitatii bucale dupa consumul de alimente cu hidrocarbonate. Prin substantele pe care le contin, au gust placut si efect deodorizant.

Dr. Cosma Oprea,
Medic primar stomatolog

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.