Stomatologie

Detartrajul: asa scapati de tartru

joi, 30 august 2012
Share

Ce este tartrul? De ce se formeaza? De ce ne strica dintii? Suntem convinsi ca multi dintre dumneavoastra au probleme cu asa-zisele depuneri de „piatra” si astfel de intrebari nu intarzie sa apara.

In cavitatea bucala exista peste 500 tipuri de bacterii. Incredibil, dar adevarat. Acestea participa in anumite conditii la formarea placii bacteriene.

In conditiile unei igiene precare, placa bacteriana se depune pe suprafetele dentare sub forma de tartru in urma procesului de mineralizare impreuna cu sarurile de calciu din saliva.

Procesul de mineralizare este favorizat de mai multe elemente:

  • Saliva (indeosebi de saliva cu vascozitate crescuta);
  • pH-ul salivar;
  • Periajul dentar inexistent sau incorect executat;
  • Obturatiile dentare (plombe) nefinisate sau care depasesc marginile cavitatii preparate;
  • Fracturile coronare;
  • Lipsa masticatiei pe anumite segmente dentare;
  • Fumatul.

Acumularile bacteriene si tartrul, principalele cauze ale cariilor si bolilor parodontale

Depunerile de tartru se acumuleaza in timp si formeaza asa-numitele blocuri de tartru. Tartrul se poate localiza atat pe suprafata dintilor, cat si pe obturatii (plombe), punti dentare, implante, aparate ortodontice sau proteze. Acumularile bacteriene si tartrul sunt cauza principala a formarii proceselor carioase si a bolilor parodontale. Datorita acumularilor bacteriene in zonele subgingivale se determina o stimulare a productiei unor enzime ce ataca si distrug tesutul osos din jurul dintelui.

Tartrul se poate depune subgingival sau supragingival

  • Tartrul subgingival prezinta o culoare mai inchisa, iar duritatea depunerilor este mai mare, fiind favorizata si mineralizarea datorita prezentei sangvine. Tartrul subgingival este dens si aderent de suprafetele radiculare (radacinile dintilor). Se situeaza sub santul gingival, sub marginea gingivala. Din cauza mentinerii unui pH local acid apar bolile parodontale cu evolutie rapida. Continutul microbian al tartrului determina distrugerea ligamentelor parodontale, provocand astfel mobilitatea dintilor.
  • Tartrul supragingival este de culoare alb-galbui si, initial, are o consistenta redusa. In timp, culoarea poate ajunge la o nuanta maronie spre negru, cauza fiind impregnarea cu substante colorante (coloranti alimentari, nicotina din tutun, cafea).

Ritmul de formare si depunere a tartrului este variabil in functie de natura alimentelor si de fluxul salivar.

Acest fenomen determina gradul de dificultate a indepartarii tartrului in functie de aderenta lui la suprafetele dentare. S-au remarcat in timp persoane cu o usoara predispozitie in formarea tartrului, avand depozite mai mici sau mai mari de tartru.

Cum se realizeaza detartrajul?

Detartrajul este o tehnica prin care se indeparteaza tartrul dentar si se efectueaza exclusiv in cabinet de catre medicul dentist. Este o procedura simpla la care se folosesc instrumente speciale. Nu incercati asta acasa! Indepartarea tartrului se poate realiza cu:

  • Instrumentar manual;
  • Ultrasunete;
  • Aer comprimat (sonic).

Astazi, cel mai des utilizat este detartrajul cu ultrasunete, care are o actiune netraumatizanta pe dinti si gingii, este bine suportat si nedureros la persoanele adulte, echilibrate neuropshihic si care nu au dinti sensibili (hipersensibilitate dentinara). Apa pulverizata de aparatul de detartraj determina o presiune locala, realizand curatirea zonei si indepartarea tartrului dislocat. Se foloseste pentru indepartarea tartrului de pe suprafetele dentare vizibile. Detartrajul cu ultrasunete nu dauneaza smaltului, deoarece actioneaza doar asupra depozitelor de tartru.

Nu se recomanda detartrajulcu ultrasunete persoanelor care au reflex accentuat de voma, probleme respiratorii (astm, emfizem pulmonar, fibroza chistica), celor cu pacemaker, copiilor sau celor care au dintii cu suprafata radiculara expusa.

Detartrajul sonic este asemanator celui cu ultrasunete. In acest caz, este antrenat un jet puternic de aer. Se pare ca, deocamdata, are o eficienta mai redusa.

In general detartrajul este completat de periaj profesional cu paste abrazive speciale, gume de lustruit si prin folosirea unui jet de apa si bicarbonat de sodiu usor de tolerat si lipsit de durere prin care se elimina cele mai mici resturi ale tartrului, astfel ca dintii raman luciosi iar viitoarele depuneri de tartru sunt mult intarziate. Detartrajul trebuie facut o data la sase luni, pentru fumatori fiind recomandat la trei luni, deoarece tartrul se poate reface.

Dr. Realini Lupsa

Medic stomatolog

Nota pentru articolul «Detartrajul: asa scapati de tartru»:5.00/ 5 (4 voturi)
#tags   \   , ,
tonica
2017-05-11T14:35:39+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena