Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Cauzele cataractei: 3 moduri pentru a o preveni

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
3 decembrie 2018
Share
Cauzele cataractei: 3 moduri pentru a o preveni

Cele mai multe persoane iau de bune functiile corpului de care ne folosim zilnic, precum folosirea picioarelor pentru a merge, a vocii pentru a vorbi si a ochilor pentru a vedea. Vederea ne ajuta sa descoperim lumea inconjuratoare; ochii transmit creierului informatii in legatura cu marimea, forma, culoarea si textura lucrurilor din jur.

Pe masura ce inaintati in varsta, sunteti mai vulnerabil la anumite afectiuni ce afecteaza vederea, precum cataracta. Din fericire, insa, cele mai multe dintre acestea pot fi tratate si, cel mai important, prevenite. Cataracta este o afectiune ce apare la nivelul lentilelor ochilor, a structurii cristalinului ce se afla in spatele pupilei.

Examinarea oftalmologica pas cu pas

Cum se manifesta

Cataracta cauzeaza opacitatea cristalinelor si, astfel, vederea devine incetosata. Lentilele sunt alcatuite dintr-o structura precisa de apa si proteine, ce incepe sa se deterioreze pe masura ce inaintati in varsta. Aceasta afectiune blocheaza patrunderea luminii la nivelul ochilor si, in plus, reduce claritatea imaginilor pe care le vedem.

Pe masura ce progreseaza, cataracta poate afecta si culorile pe care le vedem, dandu-le o nuanta de maro. Oricum, mecanismul care face ca proteinele de la nivelul ochilor sa se degradeze nu este pe deplin cunoscut. Acest lucru poate aparea dupa o interventie chirurgicala la nivelul ochilor, un traumatism, expunerea la radiatii sau ca si consecinta a unor afectiuni, precum diabetul. Pe de alta parte, unele persoane prezinta o predispozitie genetica pentru a dezvolta cataracta; in acest caz, aceasta poate aparea la o varsta frageda.

Pe masura ce se agraveaza, cataracta poate cauza aparitia mai multor simptome, precum vederea intunecata, incetosata sau chiar vederea  dubla. Aceste simptome ingreuneaza in special cititul, lucrul pe calculator si vederea, in general.

Cauzele cataractei: 3 moduri pentru a o preveni

Daca medicul va recomanda o interventie chirurgicala, aceasta dureaza mai putin de o ora, iar durerea este minima. Aceasta se realizeaza sub anestezie locala, prin intermediul unei incizii mici  la nivelul ochilor. Apoi, se va realiza indepartarea cataractei si implantul unui cristalin nou, facut din plastic, silicon sau acril. Dupa operatie, cele mai multe persoane nu prezinta complicatii, insa este necesara protejarea ochilor prin purtarea de ochelari sau lentile. De asemenea, ochii trebuie protejati de frig, vant si de razele solare puternice.

Cataracta, boala cu un singur tratament

Cum poate fi prevenita cataracta?

Prevenirea aparitiei cataractei se poate face astfel:

Cresteti cantitatea de vitamina C

Sucul de portocale ofera o cantitate mare de vitamina C, asociata cu un risc mai mic de cataracta. Un studiu a aratat ca un nivel mai mare de vitamina C scade riscul de aparitie a cataractei cu pana la 64%. Intre timp, cantitatea moderata de licopen, un pigment natural de culoare rosie intalnit in special in rosii, a fost asociata cu un risc mai mare de cataracta cu 46%.

Limitati cantitatea de carbohidrati consumata

Scaderea riscului de aparitie a cataractei poate fi efectuata prin limitarea cantitatii de carbohidrati consumata. Un studiu a aratat ca persoanele care consuma multi carbohidrati au un risc de trei ori mai mare de cataracta, comparativ cu cele care au consumat mai putin.

Beti cat mai mult ceai

Ceaiul negru si verde va pot imbunatati vederea. Acestea pot inhiba aparitia cataractei legate de diabet. Este indicat sa inlocuiti cafeaua cu ceai verde si/sau negru pentru a avea parte de mai multe beneficii pentru sanatatea ochilor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.