Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Dezlipirea de retina poate duce la orbire

19 noiembrie 2006
Share

Dezlipirea de retina este o problema de sanatate foarte serioasa care, daca nu este prompt tratata, poate determina pierderea permanenta a vederii. Dezlipirea de retina poate aparea la orice vârsta, însa este mult mai frecventa …

dupa varsta de 40 ani, afectand mai ales barbatii. Este totusi o afectiune relativ rara, aproximativ o persoana din 10 000 fiind afectata anual.

Imaginati-va ochiul ca un aparat de fotografiat, retina fiind filmul fotografic. Retina este un strat foarte fin de tesut nervos sensibil la lumina, care captuseste partea interna a ochiului. Aceasta capteaza razele de lumina care intra in ochi si sunt centrate pe retina de catre cristalin. Impulsurile luminoase sunt apoi trimise prin nervul optic catre creier pentru a fi procesate. Procesul este asemanator developarii filmului fotografic in camera obscura pentru a se obtine fotografiile.

In mod normal, retina este atasata de suprafata interna a ochiului. Dezlipirea de retina apare atunci cand aceasta este impinsa sau trasa fata de pozitia ei normala. Este similar cu imaginea unui tapet care se desprinde de perete. Acea parte a retinei care este dezlipita nu functioneaza normal, astfel incat vederea devine neclara si incetosata.

SIMPTOMELE DEZLIPIRII DE RETINA

Dezlipirea de retina nu este dureroasa. Cel mai frecvent simptom este perceptia unei perdele sau val in campul vizual. Multe persoane experimenteaza puncte luminoase ca niste „stelute” sau pete, cerculete sau linii plutitoare; acestea nu sunt neaparat un motiv de alarma. Totusi, daca sunt foarte multe si dau senzatia ca se agraveaza, vederea devenind incetosata, este indicat sa mergeti urgent la medicul oftalmolog. Tratamentul prompt poate imbunatati substantial sansa de restaurare a vederii.

Riscul producerii unei dezlipiri de retina creste in urmatoarele situatii:

Miopie; Interventie chirurgicala anterioara pentru cataracta; Glaucom; Traumatism sever al ochiului; Dezlipirea anterioara de retina la ochiul celalalt; Istoric familial de dezlipire de retina.

Cum este detectata dezlipirea de retina?

Diagnosticul dezlipirii de retina se stabileste dupa o examinare completa a retinei cu ajutorul unui instrument numit oftalmoscop. Este o examinare nedureroasa care necesita dilatarea pupilei cu picaturi, astfel incat sa-i permita medicului o vizibilitate buna in interiorul ochiului.

CARE ESTE TRATAMENTUL?

Rupturile mici de retina sunt localizate si „sudate” cu laser sau crioterapie (inghetare). Aceste proceduri determina un disconfort foarte mic sau chiar inexistent si sunt realizate in cabinetul medicului.

In cazul detasarii de retina se impune tratamentul chirurgical, perioada de spitalizare post-operatorie fiind de doua sau trei zile. Exista mai multe modalitati de inteventie, decizia tipului de chirurgie sau a anesteziei (generale sau locale) depinzand de caracteristicile afectiunii.

Cu tratamentele moderne, peste 90% din cazuri pot fi tratate cu succes dupa o singura interventie, desi uneori este nevoie si de o a doua operatie. Totusi, recuperarea vizuala nu poate fi prezisa intotdeauna. Rezultatul final poate fi apreciat dupa aproximativ sase saptamani de la operatie, cel mai bun rezultat fiind obtinut daca repararea dezlipirii retiniene s-a facut inainte ca macula (regiunea centrala a retinei responsabila pentru vederea fina, detaliata) sa fi fost detasata.

CE SE INTAMPLA DUPA OPERATIE?

Dupa operatie puteti avea un disconfort la nivelul ochiului, acesta putand fi umflat si sensibil pentru cateva zile, fiind necesar sa purtati si un pansament. Uneori vi se va cere sa tineti capul intr-o anumita pozitie pentru a ajuta la procesul de vindecare. Va veti putea intoarce acasa dupa doua sau trei zile, medicul urmand sa va prescrie medicamentele necesare si sa va dea sfaturi legate de momentul in care va va fi permis sa va reluati activitatea zilnica. O schimbare a ochelarilor de vedere este indicata dupa cateva luni.

RESCURILE INTERVENTIEI CHIRURGICALE

Ca orice interventie chirurgicala si operatia de refacere a retinei are un anumit grad de risc pentru infectii, sangerari, cresterea presiunii intraoculare sau cataracta. Totusi, o dezlipire de retina lasata netratata va avea ca rezultat pierderea severa si permanenta a vederii.

SANSE REDUSE DE PREVENIRE

Daca in familia dumneavoastra exista un istoric pentru aceasta afectiune sau daca medicul oftalmolog gaseste o usoara slabire a retinei, profilactic poate fi aplicat un tratament cu laser sau crioterapie. Totusi, in multe cazuri, nu este posibil sa ai o atitudine preventiva. Dezlipirea de retina nu se intampla datorita fortarii ochilor, aplecarii sau ridicarii unor greutati.

 

Dr. Ileana Andreescu
Underwriting Manager
Medicover
310.16.99

 

 

 

Nota pentru articolul «Dezlipirea de retina poate duce la orbire»:5.00/ 5 (1 vot)

1 comentariu pentru articolul “Dezlipirea de retina poate duce la orbire”

  1. D**i** **h** spune:

    Buna, sper ca am nimerit bine pe acest site , astep un comentariu de la o persoana specializata ce-ar putea sa ma ajute.Totul a inceput din aceasta vara , cand usor usor incepeam sa-mi pierd vederea , simptomul fiind incetosarea ochilor( ca si cum ai avea o punga de plastic la ochi) si aparitia unor pete negre.In urma cu 1 luna am fost la un cabinet oftalmlogic din Braila si dupa un Tomograf mi s-a spus ca am Edem Macular Cistoid Idiopatic Congenital , doctorul mi-a prescris o reteta , timp de 3 saptamani a trebuit sa iau Acetazolomida , dar asta mi-a agravat , pungile de apa au inceput sa se usuce pe retina . Apoi am fost la un alt cabinet oftalmologic din Bucuresti si rezultatul a fost acelsi : nu se poate face nimic , nici prin injectie , dar nici operatie. Va rog din suflet sa-mi recomandati cel mai bun medic ce-ar putea sa-mi reolve problema , fie el in tara sau in strainatate.V multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate