Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Ochii uscati si afectiunile tiroidiene

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
30 martie 2020
Share
Ochii uscati si afectiunile tiroidiene

Senzatia de ochi uscati, durerea, mancarimea sau senzatia de arsura la nivelul ochilor pot fi in stransa legatura cu glanda tiroida. Uneori, acestea pot fi primele semne ale unei afectiuni tiroidiene.

Exista doua boli tiroidiene principale. Una dintre acestea este boala Graves, atunci cand tiroida produce o cantitate prea mare de hormoni (hipertiroidismul). Cealalta este reprezentata de tiroidita Hashimoto, manifestata printr-un nivel scazut de hormoni tiroidieni (hipotiroidismul). Ambele apar atunci cand sistemul imunitar ataca glanda tiroida in loc sa lupte impotriva infectiilor. Deoarece unele proteine de la nivelul ochilor sunt similare cu tesutul glandei tiroide, sistemul imunitar le poate ataca si pe acestea.

Care sunt cauzele?

Afectiunile ochilor sunt mult mai frecvente in cazul persoanelor cu boala Graves, insa si unele persoane care sufera de tiroidita Hashimoto pot avea probleme similare. Afectiunile tiroidiene sunt genetice. Daca aveti ochii uscati, iar unul dintre membrii familiei sufera de boala Graves sau tiroidita Hashimoto, este indicat sa va faceti niste analize. Tratarea afectiunilor tiroidiene poate preveni afectarea ochilor, precum si alte complicatii.

Ochii necesita lubrifiere. Acest lucru ii ajuta sa-si exercite corect functiile si pastreaza sanatatea acestora. Bolile tiroidei reduc aceasta lubrifiere.

Cauzele ochilor uscati in cadrul afectiunilor tiroidiene cuprind:

Inchiderea incompleta a ochilor. Boala Graves poate afecta muschii din jurul ochilor. Pleoapa superioara se poate ridica in timp ce pleoapa inferioara poate cadea. Acestea pot ingreuna inchiderea completa a ochilor, iar lubrifierea acestora se poate diminua.

Lacrimarea insuficienta. De fiecare data cand clipiti, lacrimile se raspandesc de-a lungul suprafetei ochilor, pastrandu-i clari si umezi. In cadrul unei afectiuni tiroidiene, lacrimarea poate fi insuficienta.

Cantitatea mica de ulei. Lacrimile contin apa, ulei si mucus. Uleiul este produs de glandele de la nivelul pleoapelor si ajuta la mentinerea apei pe suprafata ochilor. Daca exista o cantitate mica de ulei, lacrimile se pot evapora prea repede.

Care este tratamentul ochilor uscati din cadrul afectiunilor tiroidiene?

Din pacate, tratamentul afectiunii tiroidiene nu trateaza si ochii uscati. Chiar daca au o cauza comuna, sunt probleme separate.

Tiroidita Hashimoto

inainte-de-Sfaturi-pentru-ameliorarea-ochilor-uscati-

Sfaturi pentru ameliorarea ochilor uscati

Multe persoane pot ameliora aceasta problema cu ajutorul lacrimilor artificiale in timpul zilei si al unguentelor speciale pentru ochi pe timpul noptii. Insa, picaturile de ochi care ajuta la prevenirea rosetii pot agrava uscarea acestora.

Daca pleoapele nu se inchid bine, purtarea unei masti pentru ochi in timpul somnului poate mentine lubrifierea ochilor. Alte metode includ:

  • Renuntarea la fumat
  • Evitarea aerului conditionat si a caloriferelor
  • Folosirea unui umidificator in dormitor pe timpul noptii
  • Pauzele repetate de la ecranele device-urilor
  • Clipirea frecventa
  • Cresterea consumului de peste sau administrarea suplimentelor cu ulei de peste. Acizii grasi Omega-3 intalniti in somon, ton si sardine ajuta la blocarea inflamatiei si la ameliorarea simptomelor.

Daca suferiti de afectiuni ale glandei tiroide, este necesar sa mergeti periodic la medic pentru investigatii si tratament de specialitate. Uscarea ochilor poate fi ameliorata prin metodele amintite mai sus, insa nu trebuie neglijata nici afectiunea de baza.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.