Revista care te menține sănătos

Știri

Numarul tinerilor diagnosticati cu boala inflamatorie intestinala este in crestere

24 mai 2013
Share

Specialistii estimeaza ca, in Romania, numarul total al persoanelor care sufera de boala intestinala inflamatorie (BII) in 2013 este de 5-10 ori mai mare comparativ cu anul 2002. Din totalul de 5.000 de pacienti diagnosticati cu BII la noi in tara, doar 20% figureaza in Registrele Nationale. La nivel mondial, mai mult de 5.000.000 de persoane sunt diagnosticate cu BII, dintre care cele mai raspandite sunt boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica.

Dintre acestia, aproximativ 3.000.000 de pacienti traiesc in Europa, mai ales in nordul acesteia. Chiar daca afecteaza persoane de toate varstele, cele mai multe cazuri se inregistreaza la persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani.

„Cresterea numarului de pacienti cu BII este legata de mai multi factori, printre care se numara: alimentatia dezechilibrata, stilul de viata, folosirea irationala a antibioticelor, imunizarile repetate. Totusi, unii factori declansatori ai bolii raman in continuare necunoscuti, pentru ca vorbim de o boala autoimuna. In prezent, numarul persoanelor care sufera de BII este unul estimativ si este foarte posibil ca multi pacienti sa fie in continuare nediagnosticati”, a declarat prof. dr. Mircea Diculescu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie.

Acesta a adaugat ca „acest lucru se intampla pentru ca simptomele si manifestarile acestor boli sunt variate si comune cu ale altor afectiuni: dureri abdominale, stare de oboseala, pierdere in greutate, diaree timp de zile sau saptamani intregi. Astfel, de la aparitia primelor simptome pana la diagnosticarea finala, pacientul trece prin multiple examinari, fara sa mai vorbim ca multi renunta sa se mai prezinte la medic pentru ca le este greu sa admita ca sunt bolnavi. Indemnul meu catre toti pacientii care sufera simptome dintre cele enuntate este sa se adreseze medicului specialist pentru un diagnostic corect si o schema de tratament adecvata fiecaruia”.  

Ziua Internationala a Bolilor Inflamatorii Intestinale a fost marcata pe 19 mai, iar in acest context, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) a lansat cartea „Autografe pe curcubeu”, scrisa de patru pacienti care sufera de BII – Maria, Razvan, Ana-Maria si Raul. Cartea este un real sprijin pentru cei care sufera de boli inflamatorii intestinale si este si un semnal de alarma in privinta diagnosticarii corecte. Alaturi de povestile pacientilor, cartea include interviuri cu medici gastroenterologi care vorbesc despre dificultatile bolii si solutiile de tratament pe care le-au recomandat pacientilor de-a lungul timpului. Cartea este in format electronic si pe siteul APAA, iar cine o doreste o poate primi gratis.

 

Irina Prodan

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.