Revista care te menține sănătos

Știri

Numai 2% dintre pacientii cu BCR sunt diagnosticati si tratati

9 aprilie 2014
Share

Boala cronica de rinichi (BCR) nu tine cont de varsta, sex sau rasa. De cele mai multe ori este asimptomatica si, cateodata, diagnosticata in stadii avansate. Aceasta presupune o degradare progresiva si ireversibila a functiei renale.

De aceea, prevenirea si diagnosticarea precoce devin obiective esentiale. Specialistii romani sunt de parere ca ne confruntam cu o crestere a prevalentei tulburarilor cronice de rinichi – pe de o parte, si cu o tendinta de subdiagnosticare a acestora – pe de alta parte.

In Romania, boala cronica de rinchi este frecvent ignorata. Desi peste 1,8 milioane de persoane sunt raportate de medicii de familie ca avand factori de risc, numai 45.000 de cazuri sunt diagnosticate. „Dintre cele aproximativ doua milioane de persoane estimate a avea boala cronica de rinichi sunt diagnosticate si tratate numai 2%. Pentru remedierea acestei situatii, o solutie ar fi ingrijirea integrata a pacientilor, in grupuri de practica medicala pluridisciplinare, care includ cabinete ale medicilor de familie, diabetologilor si nefrologilor, spitale cu sectii de nefrologie si centre de dializa sau de transplant renal”, a subliniat Prof. Dr. Gabriel Mircescu, presedintele Comisiei de Nefrologie din Ministerul Sanatatii.

De aceeasi parere este si conferentiar dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Asociatiei de Studii Reno-Metabolice si Nutritionale si sef al Centrului de Hemodializa Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu”: „Din cauza complicatiilor pe care le aduce cu sine boala cronica de rinichi, pentru optimizarea ingrijirii este necesar un efort comun al tuturor specialistilor care intra in contact cu acesti pacienti: medicul nefrolog, diabetolog, cardiolog”.

 

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.