Revista care te menține sănătos

Știri

Constientizati pericolul afectiunilor renale!

12 martie 2015
Share

Drumul spre constientizarea populatiei cu privire la importanta pericolelor reprezentate de bolile renale va fi lung, in conditiile in care 10% din populatia globala sufera de o afectiune renala, a declarat prof. dr. Adrian Covic, presedintele Societatii Romane de Nefrologie, cu prilejul Zilei Mondiale a Rinichiului, marcata, in fiecare an, pe 12 martie.

Ziua Mondiala a Rinichiului este organizata in Romania de Societatea Romana de Nefrologie, organizatie stiintifica si profesionala a medicilor si studentilor in medicina avand preocupari in domeniul nefrologiei, inclusiv dializa si transplant renal.

„Activitatile de Ziua Mondiala a Rinichiului au ca scop atragerea atentiei asupra importantei sanatatii rinichilor si reducerea frecventei si impactului afectiunilor rinichilor si ale bolilor asociate in randul populatiei.Boala cronica de rinichi poate fi detectata prin teste simple: examen de urina, pentru verificarea prezentei proteinelor din urina si test de sange, pentru masurarea nivelului de creatinina serica”, a precizat prof. dr. Adrian Covic.

Boala cronica de rinichi, al carei impact este de asteptat sa creasca cu 17% in urmatorul deceniu, este acum recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept o problema de sanatate publica.
Societatea Romana de Nefrologie a demarat o ampla campanie de comunicare ce va include, printre altele, promovarea unui clip animat ce prezinta importanta rinichilor sanatosi, o campanie de comunicare pe retelele de socializare si concursuri pe Facebook.

Diagnosticata la timp, boala cronica de rinichi poate fi tratata, reducandu-se astfel riscul complicatiilor si numarul deceselor cauzate de acestea. Potrivit Asociatiei Transplantatilor din Romania, in 2013, 728 de persoane erau pe lista de asteptare prentru transplant renal, iar 9.500 erau in program de dializa.

Ziua Mondiala a Rinchiului isi propune sa creasca gradul de constientizare a faptului ca boala de rinichi este una frecventa, extrem de periculoasa, dar tratabila daca este depistata la timp.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.