Revista care te menține sănătos

Știri

Neurocercetatorii explica cum functioneaza senzatia de inghetare a creierului

28 august 2013
Share

Senzatia de „inghetare a creierului” apare atunci cand mancam inghetata sau cand bem ceva rece prea repede. Termenul stiintific pentru acest lucru este ganglioneuralgie sfenopalatina. Acest fenomen este modul in care creierul ne „spune” ca trebuie sa o lasam mai usor.

„Inghetarea creierului este un tip de durere de cap ce apare repede, dar dispare la fel de repede”, a spus Dwayne Godwin, neurocercetator la Centrul Medical Baptist Wake Forest. „Gura noastra este foarte bine vascularizata, incluzand limba – de aceea simtim temperaturile la acest nivel. Dar ingerand bauturi prea reci repede, gura nu are timp sa le absoarba foarte bine”.

Mecanismul este urmatorul: atunci cand bei o bautura foarte rece sau mananci inghetata prea repede, schimbi prea repede temperatura din spatele gatului, de la nivelul arterei carotide interne, cea care aduce sange creierului, precum si artera cerebrala anterioara, care este situata acolo unde incepe tesutul creierului”.

Roxana Mateescu

Sursa: sciencedaily.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.