Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

9 obiceiuri ce pot agrava incontinenta urinara

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
6 ianuarie 2022
Share
9 obiceiuri ce pot agrava incontinenta urinara

Incontinenta urinara poate aparea indiferent de sex sau varsta, desi este mai frecventa la femei. Pierderile de urina usoare pot afecta calitatea vietii majoritatii femeilor, la orice varsta, dar sunt mai frecvent la femeile varstnice.

Exista mai multe tipuri de incontinenta urinara, insa pentru fiecare dintre acestea exista si tratament. Iata care sunt obiceiurile care agraveaza incontinenta urinara.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Urosuport Forte Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătaţii tractului urinar. 

Consumul prea mare de lichide

Nu este o surpriza faptul ca un consum mare de lichide, indiferent de tipul acestora, poate fi o problema pentru persoanele care sufera de incontinenta urinara. Insa, nu este recomandat sa nu mai beti lichide, deoarece acest lucru poate duce la deshidratare, constipatie si formarea pietrelor la rinichi, ce pot irita vezica urinara si agrava simptomele.

Este important sa mentineti un echilibru al lichidelor consumate, reprezentand aproximativ doi litri pe zi. In plus, evitati consumul de lichide seara, pentru un somn linistit.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Urosuport Forte Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru susţinerea sănătaţii tractului urinar. 

Alcoolul

Alcoolul actioneaza ca un diuretic, favorizand producerea de urina ce duce, in consecinta, la incotinenta urinara. In plus, alcoolul irita vezica urinara, ce poate reprezenta o problema pentru persoanele care sufera de vezica hiperactiva.

Cafeaua si ceaiul

Aceste bauturi contin cofeina, ce actioneaza ca un diuretic si ca un iritant pentru vezica urinara, de asemenea. Persoanele care sufera de incontinenta urinara trebuie sa reduca semnificativ consumul de cofeina, chiar si al cafelei decofeinizate. Este recomandat sa reduceti treptat consumul de cafea, pentru a evita durerile ulterioare de cap, precum si simptomele de sevraj.

Ciocolata

Din cauza continutului crescut de cofeina, ciocolata poate reprezenta o problema pentru o vezica hiperactiva. Nu conteaza daca este vorba despre ciocolata alba sau neagra, ciocolata calda sau de alt tip, ci conteaza ca acestea contin cofeina, ce trebuie evitata.

Zaharul

Desi nu are aceleasi efecte ca alcoolul si cofeina, zaharul poate agrava, de asemenea, simptomele incontinentei urinare. Nici indulcitorii artificiali nu sunt recomandati, deoarece sunt asociati cu incontinenta urinara. Insa, chiar daca exista aceste efecte adverse, nu inseamna ca trebuie sa renuntati complet la zahar, ci sa-l consumati cu moderatie.

Bauturi carbogazoase versus bauturi necarbogazoase

 9 obiceiuri ce pot agrava incontinenta urinara

Bauturile carbogazoase

Un pahar de bauturi carbogazoase poate avea efecte intense asupra vezicii urinare, agravand simptomele. Atunci cand o persoana sufera de incontinenta urinara, este necesar sa renunte la alimentele procesate si coloranti si sa adopte o dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in antioxidanti si vitamine, inclusiv fructe si legume.

Citricele

Desi citricele sunt bogate in vitamina C, pot reprezenta o problema pentru persoanele care sufera de incontinenta urinara. Alimentele si bauturile acide (portocalele, lamaile, chiar si rosiile) actioneaza ca iritanti pentru vezica urinara si trebuie evitate.

Alimentele picante

Persoanele care reduc consumul de condimente (curry, piper) reusesc sa amelioreze simptomele incontinentei urinare. Aceste condimente picante agraveaza simptomele la persoanele cu incontinenta urinara si cu vezica hiperactiva. Cel mai bine este sa evitati consumul acestora.

Medicamentele

Unele medicamente pentru inima, cele care scad tensiunea arteriala, relaxeaza muschii, sedativele, precum si altele, pot agrava simptomele incontinentei urinare.

Diureticele, utilizate pentru scaderea tensiunii arteriale, inlatura lichidele excesive din corp pentru ca inima si alte organe sa functioneze eficient. Acest lucru, insa, duce la cresterea cantitatii de lichid la nivelul vezicii urinare. Intrebati medicul in legatura cu medicamentele ce pot contribui la agravarea simptomelor incontinentei urinare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.