Revista care te menține sănătos

Știri

Mutatie genetica responsabila de aparitia cancerului de prostata

3 februarie 2012
Share

Oamenii de stiinta de la Universitatea de Medicina John Hopkins din SUA au reusit sa identifice o mutatie genetica ce creste semnificativ riscul de aparitie a cancerului de prostata, afectiune specifica populatiei masculine trecuta de 50 de ani.

In cadrul studiului realizat pe 5.100 de barbati, cercetatorii au aflat ca prezenta unei mutatii la nivelul genei HOXB13 la 72 dintre participanti creste cu pana la 20 de ori riscul de a dezvolta cancer de prostata. Se pare ca aceasta mutatie genetica poate fi dobandita ereditar, majoritatea celor cu risc crescut prezentand un istoric familial in acest sens, cei mai susceptibili fiind cei care au cel putin o ruda de gradul I de sex masculin (frate sau tata) diagnosticati cu cancer de prostata.

Gena HOXB13 joaca un rol important in dezvoltarea prostatei inca din faza fetala, dar poate avea influenta majora si asupra structurii si functiilor acesteia pe parcursul vietii. Descoperirea acestei mutatii va putea face posibile depistarea precoce a acestei afectiuni si tratamente din ce in ce mai inovative care pot usura viata pacientilor.

Paula Rotaru

Sursa: www.myhealthnewsdaily.com

Nota pentru articolul «Mutatie genetica responsabila de aparitia cancerului de prostata»:1.33/ 5 (3 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.