Revista care te menține sănătos

Raceală și gripă

De ce racim mai des decat altii

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
22 decembrie 2017
Share

de-ce-racim-mai-des-1

Banala raceala o stim cu totii. Stranutul fara oprire, nasul care curge, durerea in gat si cea de cap sunt doar cateva dintre senzatiile neplacute care au facut parte din peisajul nostru zilnic cel putin o data in viata. Atat cei mici, cat si adultii sunt predispusi, cu atat mai mult cu cat nu avem un stil de viata sanatos.

Racim in momentul in care in organism patrunde un virus in urma caruia apare cortegiul de simptome neplacute. Exista cam 200 de astfel de „creaturi” care pot provoca o raceala, dar cel mai frecvent este rhinovirusul, raspunzator de aproximativ 10-40% dintre raceli. Victime mai fac si coronarovirusul (20%) si virusul sincitial, in 10% dintre cazuri. De regula, raceala este o afectiune banala, care nu pune viata in pericol, insa, din cauza simptomatologiei si a gradului de contagiozitate, multi absenteaza de la scoala sau serviciu, fiind astfel o problema cu implicatii sociale.

Cum racim?

Nimic mai simplu. Modalitatea de transmitere se bazeaza pe raspandirea picaturilor de secretie nazogastrica in aerul inconjurator de catre cei infectati, dar si prin utilizarea/atingerea obiectelor infectate. Cu alte cuvinte, statul langa o persoana infectata care stranuta/tuseste nu suna foarte bine. Dupa ce virusul patrunde in organism, sistemul imunitar este alertat si trimite celule specializate in aparare, pentru a distruge intrusul. Ca urmare a faptului ca sistemul imunitar e concentrat pe aparare si distrugere, apare oboseala, sindromul inflamator la nivelul gatului si nasului si senzatia de rau generalizata.

Imunitatea scazuta predispune la raceala

Cu totii am auzit la un moment dat ca, daca stai in frig sau in umezeala, racesti. Ei bine, raceala este cauzata de o infectie virala si nu de frig. Cum nici statul in curent, de regula, nu face decat sa ne racoreasca. Pe de alta parte, exista situatii care duc la slabirea organismului si, implicit, a sistemului imunitar – surmenajul, stresul emotional, alergiile – motiv pentru care poate aparea raceala in momentul in care venim in contact cu un virus.

De-ce-unii-se-imbolnavesc

De ce unii se imbolnavesc frecvent?

Exista cateva situatii care predispun la sensibilizarea populatiei si contractarea racelii.

  • Anotimpul: odata cu aparitia frigului, majoritatea persoanelor prefera sa stea mai mult intre patru pereti. In acest fel, contactul si raspandirea virusurilor este mai frecventa.
  • Varsta: dezvoltarea sistemului imunitar si a imunitatii are loc pe masura ce inaintam in varsta, acesta fiind motivul pentru care cei mici sunt predispusi si racesc de pana la sapte ori pe an, in comparatie cu adultii.
  • Fumatul: fumatorii sunt o categorie aparte, care prezinta frecvent episoade de raceala, acestea fiind acompaniate de simptome mai severe decat cele prezente la nefumatori.
  • Sistemul imunitar deficitar: cei care sufera de afectiuni ce au slabit sistemul imunitar sunt mai susceptibili la raceli.
  • Igiena deficitara: obiceiul sanatos de a ne spala pe maini in mod regulat si de a nu folosi vesela/a nu manca la comun poate preveni banala raceala. In caz contrar, cei care nu respecta aceste reguli pot suferi din cauza racelilor.

 Cat va tine o raceala?

De obicei, raceala dureaza intre 7 si 10 zile, fara sa fie nevoie de tratament antibiotic. In cazul in care simptomatologia persista, este recomandata o vizita la medicul curant, intrucat infectiile virale se pot complica cu suprapunerea unei infectii bacteriene care este mai severa si necesita tratament cu antibiotice.

 Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.