Revista care te menține sănătos

Raceală și gripă

De ce nu ne trece raceala. Greseli pe care le facem

31 mai 2017
Share
De ce nu ne trece raceala. Greseli pe care le facem

Fiindca raceala este o problema cu care oamenii au de-a face aproape in fiecare sezon rece, multi considera fie ca aceasta va trece de la sine, fie ca sunt capabili sa o trateze fara ajutorul unui specialist. Din pacate, cei mai multi fac greseli care intarzie vindecarea virozelor.

Potrivit statisticilor, se pare ca fumatorii se imbolnavesc mai des decat persoanele care nu au acest viciu. In plus, si stresul poate afecta sistemul imunitar. Antibioticele nu sunt eficiente in caz de raceala, care este o infectie virala. Mai degraba optati pentru vitaminele C si D, zinc, propolis, echinacea. Folosite incorect, antibioticele pot scadea imunitatea si favoriza aparitia altor probleme de sanatate.

 

  •  Ne imbracam prea gros

Hainele foarte groase nu sunt de prea mare ajutor daca am racit deja. De asemenea, odata cu instalarea unei viroze respiratorii, ar fi cazul sa uitam si de caloriferele date la maximum. Faptul ca stam in casa, infofoliti, si respiram acelasi aer cu persoanele bolnave nu rezolva problema. Ideal este sa lasam ferestrele intredeschise sa patrunda aerul, indepartand microbii si aerisind incaperea. Astfel, temperatura optima nu permite uscarea mucoasei nazale.

 

  •  Nu folosim servetel cand stranutam sau tusim

Odata instalata raceala, cei mai multi dintre noi pun mana la gura cand stranuta sau tusesc. Este civilizat, dar nu foarte igienic, intrucat virusul care produce viroza respiratorie poate rezista si cateva ore pe palme, ulterior, pe obiectele pe care le atingem sau utilizam (cum ar fi telefonul sau tastatura). De aceea, ideal este sa apelam de fiecare data la batista sau la servetelele de unica folosinta.

picaturi nas

  •   Apelam prea des la decongestionantele nazale

In cazul in care aveti probleme si cu nasul, ar fi bine sa evitati folosirea spray-urilor nazale decongestionante mai mult de trei zile consecutiv. Multe persoane apeleaza la ele perioade indelungate, iar cu timpul devin dependente, fara sa stie ca eficienta lor scade in acest fel.

 

  •  Nu dormim suficient

Somnul este esential pentru un sistem imunitar puternic. Un studiu recent a demonstrat ca persoanele care dorm mai putin de sapte ore pe noapte au un risc de trei ori mai mare sa raceasca.

Miscarea facuta regulat intareste imunitatea, dar in niciun caz nu exagerati cu efortul daca sunteti raciti. Este recomandat repausul la pat si consumul a cat mai multe lichide (aproximativ 2 l pe zi: apa plata, ceaiuri, sucuri naturale), dupa caz antitusive.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.