Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

5 lucruri pe care e bine sa le stii despre deficitul de vitamina D

Mircea Doaga; sursa: Health.com
7 aprilie 2020
Share
5 lucruri pe care e bine sa le stii despre deficitul de vitamina D

Imaginati-va ca exista un nutrient care ar putea proteja oasele, creierul si inima, ba chiar te ajuta sa traiesti mai mult. Este 100% gratuit si tot ceea ce trebuie sa faci este sa-i iei de afara. Pare ceva ce toata lumea si-ar dori.

Ei bine, chiar exista acest nutrient: vitamina D, creat de catre celulele noastre atunci cand ne expunem pielea la lumina soarelui. Dar exista destui oameni care nu obtin „vitamina soarelui” in cantitatea care ar trebui organismului. Iata ce trebuie sa stiti despre vitamina D si cum prezenta acesteia in cantitati inadecvate va poate afecta sanatatea.

De ce are nevoie organismul de vitamina D

Vitamina D ajuta corpul sa absoarba calciul, care este vital pentru formarea si mentinerea sanatoasa a oaselor si a dintilor. Studiile au mai demonstrat ca vitamina D actioneaza asemenea unui hormon din organism si poate avea un rol in reglarea tensiunii arteriale, greutatii si a starii de spirit. Un studiu recent sugereaza chiar ca un nivel adecvat de vitamina D poate proteja impotriva unor boli grave, cum ar fi cancerul si bolile de inima.

Cand adultii nu primesc suficienta vitamina D, acestia se pot imbolnavi de osteomalacie (inmuierea oaselor), osteoporoza, dureri osoase sau slabiciune musculara.

Vitamina D este, de asemenea, o componenta cheie in dezvoltarea creierului, iar deficienta acesteia poate duce inclusiv la simptome depresive.

1. Lumina soarelui este cea mai buna sursa

Organismul poate produce singur vitamina D, dar numai atunci cand pielea este expusa la lumina soarelui. Pentru majoritatea oamenilor, a sta afara intre 5 si 30 de minute de doua ori pe saptamana este suficient pentru ca organismul sa sintetizeze un nivel sanatos de vitamina D. Soarele trebuie sa straluceasca pe pielea goala, pe fata, pe brate sau picioare, fara protectie solara.

Dar pentru cei care nu-si petrec deloc timpul in aer liber, traiesc departe de ecuator, au pielea inchisa la culoare sau utilizeaza creme de protectie solara de fiecare data cand ies afara, organismul nu este in masura sa produca aceeasi cantitate de vitamina D. Multi oameni au, de asemenea, niveluri mai scazute de vitamina D in lunile reci de iarna, cand petrec mai putin timp in aer liber si cand oricum nu-si pot expune pielea la soare.

vitamina D, deficit vitamina D,

2. Unele alimente pot ajuta

Desi cea mai mare parte din cantitatea de vitamina D provine de la soare, se poate obtine, de asemenea, o cantitate substantiala din mancare. Pestele gras (inclusiv hering, macrou, sardine si ton) si ouale contin vitamina D in mod natural, la fel ca si unele sucuri naturale, produsele lactate si cerealele.

„Probabil ca nu este posibil sa se obtina cantitatea recomandata de vitamina D pentru adulti exclusiv din surse alimentare. Vitamina D se gaseste in mod natural in putine alimente, dar chiar si cele care o contin nu pot satisface singure nevoile organismului”, explica Jim Whyte, un specialist american in nutritie. „Vitamina D trebuie sa provina din mai multe surse, inclusiv dieta, lumina soarelui si, uneori, suplimente.”

3. Vitamina D poate imbunatati performantele atletice

O analiza recenta publicata de jurnalul Colegiului American de Medicina Sportiva, Sanatate & Fitness a ajuns la concluzia ca oamenii care au deficit de vitamina D au o rezistenta mai scazuta la exercitii fizice. Studiile au descoperit, pe de alta parte, ca sportivii ar avea rezultate mai bune dupa ce au luat suplimente de vitamina D timp de cateva saptamani sau luni.

Dar mai mult nu este intotdeauna si mai bine, avertizeaza specialistii. Daca aveti deja un nivel sanatos de vitamina D, suplimentele nu mai au niciun efect asupra cresterii rezistentei fizice.

4. Exista sanse sa aveti deficit de Vitamina D

Deficitul extrem de vitamina D – definit ca mai putin de 12 nanograme de vitamina D pe mililitru de sange – este destul de rar intalnit, dar persoanele care urmeaza o dieta vegetariana stricta sau au alergii la lapte prezinta acest risc, deoarece ele nu consuma alimente care contin in mod natural vitamina D, cum ar fi peste , oua sau lapte.

Varsta si greutatea joaca, de asemenea, un rol in deficitul de vitamina D. „Pe masura ce imbatranim si rinichii nostri devin mai slabi, acestia nu mai sunt capabili sa converteasca suficienta vitamina D in forma activa de care corpul nostru se poate folosi”, spune Jim White. De asemenea, obezitatea poate duce la un deficit, adauga el, pentru ca nutrientul este extras din sangele nostru de catre grasimea corporala.

In timp ce majoritatea persoanelor nu sunt in pericol de a avea un nivel scazut de vitamina D, nu toata lumea are nivelul ideal. Studiile actuale recomanda ca adultii sa aiba cel putin 20 de nanograme de vitamina D pe mililitru de sange, cu toate ca 30 este numarul ideal pentru sanatatea oaselor si muschilor.

5. Un supliment poate ajuta… dar nu obligatoriu

Un studiu din 2013 al Universitatii din Auckland, Noua Zeelanda, a constatat ca multi adulti care au luat pastile de vitamina D pentru a ajuta la prevenirea osteoporozei nu au resimtit beneficii semnificative in procesul de consolidare a oaselor.

Totusi, White sugereaza ca oamenii care sunt vegetarieni, locuiesc in zone cu mai putin soare, au pielea inchisa la culoare, au peste 50 de ani sau sunt supraponderali ar trebui sa ia un supliment, deoarece acestia sunt mult mai susceptibili de a avea o cantitate deficitara de vitamina D in organism.

Daca banuiti ca ati putea avea un nivel redus de vitamina D, discutati cu medicul dumneavoastra. Nivelul vitaminei D se poate afla cu ajutorul unui test de sange. De asemenea, specialistii recomanda ca, in cazul in care doriti sa luati suplimente de vitamina D, ar trebui sa fie o decizie pe care sa o luati impreuna cu medicul dumneavoastra, in functie de factorii de risc individuali, pentru a preintampina orice neplaceri.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.