Revista care te menține sănătos

Știați că?

Guma de mestecat creşte atenţia, starea de bine şi performanţa

Dr. Gabriela Adriana Ivănuş, medic medicină de familie
21 noiembrie 2019
Share
Guma de mestecat creşte atenţia, starea de bine şi performanţa

Cine se gândeşte la beneficiile gumei de mestecat atunci când o consumă? Sau, altfel spus, cine se gândeşte că guma ar putea avea alte beneficii decât curăţarea dinţilor şi împrospătarea respiraţiei?

Ei bine, mai mulţi cercetători au analizat acest obicei şi au ajuns la concluzia că guma de mestecat poate spori atenţia, poate creşte starea de bine şi performanţa în muncă. Concluziile sunt rezultatele a patru studii.

Primul dintre ele a investigat efectul gumei asupra dispoziției, în absența efectuării vreunei sarcini. Cel de-al doilea studiu a analizat efectul vitezei şi forţei mestecatului asupra stării de spirit și al nivelului atenției. Al treilea studiu a evaluat efectele gumei de mestecat asupra stării de bine și a performanței cognitive, pe parcursul unei zile lucrătoare, atât în timpul activităţii, cât şi după încheierea acesteia. În cadrul celui de-al patrulea studiu menţionat, cercetătorii au urmărit performanţa şi starea de bine pe parcursul unei zile lucrătoare şi la sfârşitul acesteia şi au măsurat frecvenţa cardiacă şi nivelul de cortizol.

Concluziile, în condiţii experimentale: mestecatul gumei a fost asociat cu o vigilenţă sporită indiferent de sarcinile care trebuiau îndeplinite şi dacă au fost sau nu finalizate. Frecvenţa și forța subiectivă a mestecării nu au modificat starea de spirit, dar au avut efecte limitate asupra atenției. Guma de mestecat în timpul zilei de muncă (lucrătoare) a fost asociată cu o productivitate mai mare și mai puține probleme cognitive, a crescut nivelul de cortizol dimineața și nu a afectat ritmul cardiac. Rezultatele subliniază faptul că guma de mestecat poate atenua reducerea vigilenței, ceea ce sugerează că guma de mestecat îmbunătățește performanța lucrătorului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.