Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Pregatiti-va pentru sezonul estival: slabiti sanatos

9 mai 2013
Share

Va simtiti obositi, fara vlaga si greoi in miscari? Poate a venit vremea sa va „eliberati” organismul de toxine si sa va usurati corpul de kilogramele in plus, pregatindu-l astfel pentru sezonul estival. Detoxifierea se poate realiza respectand o dieta echilibrata, renuntand la sedentarism si hidratandu-va corespunzator.

In plus, baile de aburi, masajul si evitarea excesului de alcool pot ajuta in egala masura la scaderea in greutate. Inainte de toate, este necesar sa se respecte regula: trei mese si doua gustari pe zi. Acestea se programeaza in intervalul orar 7:00-19:00. Foarte important, nu sariti peste niciuna dintre ele, dar nici nu optati pentru altceva intre orele stabilite initial. Pentru purificarea ficatului, este bine ca masa de dimineata sa fie bogata in fibre, care accelereaza tranzitul intestinal si stimuleaza eliminarea toxinelor din organism. Cerealele integrale si painea integrala sunt optiunile cele mai la indemana.

Pentru ca regimul de slabit sa fie unul eficient, trebuie sa va inarmati cu vointa si rabdare, sa va infranati poftele, daca apar, si sa faceti miscare constant. Nu trebuie sa va infometati, respectati cele trei mese principale ale zilei, si nu uitati ca micul dejun este cea mai importanta masa: ofera energia de care aveti nevoie si va ajuta sa va concentrati mai bine.

Combinatii alimentare permise si interzise

In primul rand, nu combinati grupe diferite de mancare la o singura masa, de exemplu, fructe cu legume sau carne cu lactate. Carnea/pestele/ouale/branzeturile/cerealele merg bine cu legume, dar fiecare categorie separat. Metodele de gatit permise sunt: la gratar, cuptor, fiert, la abur sau crud. Fructele nu trebuie combinate intre ele si nu le mancati dupa ora 16:00. In ceea ce priveste condimentele, in timpul curei de slabire si detoxifiere sunt recomandate: cimbrul, mararul, patrunjelul.

Cand si ce lichide avem voie sa bem

Apa are un rol important: elimina toxinele de la nivelul rinichilor. Totusi, nu este indicat sa beti lichide in timpul mesei, ci cu jumatate de ora inainte sau dupa. Pe langa apa plata si cea minerala, in curele de slabire si detoxifiere mai sunt permise ceaiul si cafeaua. Asadar, fara alcool si chiar sucuri naturale. Acestea din urma sunt foarte dulci, iar pentru a slabi este necesar sa faceti pauza de dulciuri o perioada. Si suplimentele alimentare pot fi folosite ca adjuvant in curele de slabire si detoxifiere: elimina toxinele si imbunatatesc tranzitul intestinal.

Reduceti sanatos apetitul pentru dulciuri

Pentru cine se lupta cu „pofta de ceva dulce”, un prim pas ar fi sa aleaga legumele in locul fainoaselor si dulciurilor. Cu cat dulciurile rafinate sunt eliminate mai repede din alimentatie, cu atat dispare si pofta de dulce. Apoi, trebuie incluse in dieta grasimile sanatoase care ofera energie pe termen lung, fara aparitia senzatiei insuportabile de foame. Pentru moment, apetitul pentru dulciuri poate fi redus sanatos cu indulcitori naturali, precum stevia sau xylitolul, adaugati la limonade. Lamaia poate fi folosita fara restrictii, atat sub forma de limonada, cat si in salate (in loc de otet).

Daca doriti ca, odata cu slabitul, sa nu ramaneti cu un aspect neplacut de coaja de portocala, trebuie sa faceti zilnic miscare, o plimbare de circa o ora si jumatate sau 30 de minute de gimnastica. Puteti recurge, de asemenea, la cremele anticelulitice care contin vitamine, minerale, extracte vegetale si antioxidanti. Ceaiul de mesteacan are rezultate pozitive si impotriva celulitei, deoarece ajuta la eliminarea toxinelor, are proprietati diuretice si reduce edemul.

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Lygia Alexandrescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.