Revista care te menține sănătos

Știri

Marile altitudini pot afecta creierul

1 noiembrie 2008
Share

Un nou studiu a adus in atentie ideea ca alpinistii ar putea suferi usoare leziuni ale creierului, in cadrul fiecarei expeditii de escaladare pe varfurile inalte peste 8 000 m.

Studiul a fost realizat de cercetatorii italieni si a avut ca esantion un grup format din 9 alpinisti. Acestia au fost monitorizati inainte si dupa o astfel de expeditie la inaltime. Desi la primele teste nu au prezentat nicio problema de ordin neurologic, la opt saptamani de la intoarcere s-a constatat o scadere a densitatii si volumului tesutului de la nivelul creierului, in dreptul a doua zone: tractul piramidal stang si gyrus-ul angular. Cauza principala pe care o intrevad cercetatorii este rarefierea oxigenului din aerul de la mari inaltimi.

Aceste modificari fizice nu au avut vizibile efecte asupra functiei memoriei, insa, este posibil sa fie vorba de o afectare progresiva a creierului.

Sursa: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7676028.stm

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.