Revista care te mentine sanatos

Stiri

Iti aprinzi tigara la nici 30 de minute dupa ce te-ai trezit?

5 aprilie 2013
Share

Cu cat mai devreme fumati dimineata, cu atat riscul de a dezvolta cancer este mai ridicat, spun specialistii. Cercetatorii americani de la Universitatea Penn State din Hershey, Statele Unite, au observat comportamentul a 7.600 de fumatori si au ajuns la concluzia ca tigara fumata dimineata este cea mai periculoasa.

Fumatorii matinali au un nivel mai ridicat al unei substante cancerigene – NNAL – specifica tutunului fata de persoanele care se abtin sa fumeze in prima jumatate de ora dupa trezire. Acest lucru este independent de numarul tigarilor fumate.

Persoanele care fumeaza si care isi aprind prima tigara in primele 30 de minute dupa ce s-au trezit prezinta un risc cu 31% mai mare de a suferi de cancer de plamani fata de cele care fumeaza dupa o ora de la trezire. Acest risc creste cu pana la 79% in ceea ce priveste oamenii care fumeaza chiar in primele minute dupa ce s-au trezit. Nivelurile de NNAL din sange pot prezice riscul aparitiei cancerului pulmonar si se coreleaza, desigur, cu mai multi factori, cum ar fi varsta, sexul, varsta la care un om s-a apucat de fumat etc.

 

Ruxandra Raica

Sursa: Topsante.com

Nota pentru articolul «Iti aprinzi tigara la nici 30 de minute dupa ce te-ai trezit?»:3.00/ 5 (2 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate