Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Ingrediente din produsele cosmetice ce trebuie evitate

20 martie 2015
Share

Ingrijirea tenului si a corpului este esentiala si, de aceea, sunteti tentate sa cumparati foarte multe produse cosmetice, din diverse motive: fie ca va incanta mirosul, fie ca este un produs nou ce trebuie incercat din curiozitate sau poate ca prietenele voastre vi l-au recomandat.

Insa, de foarte multe ori, produsele cosmetice de pe piata sunt pline de substante chimice care pot dauna sanatatii. Iata care sunt principalele substante din produsele cosmetice pe care le intalnim pretutindeni:

1. Sulfatii

Acestia se intalnesc in aproximativ 90% din produsele de ingrijire pentru par si piele. Sulfatii sunt substante iritante, cancerigene si pot tulbura echilibrul hormonal sau chiar pot produce mutatii ale genelor. Orice substanta chimica ce are capacitatea de a produce mutatii ale genelor merita sa-i acordati mai multa atentie. In plus, animalelor pe care au fost testate aceste produse le-au fost afectati ochii, sistemul nervos central, respiratia si au prezentat diaree si iritatii severe ale pielii.

Pe eticheta puteti gasi sulfatii sub diverse denumiri: sodium laureth sulfate (SLES), ammonium laureth sulfate (ALES), sodium lauryl sulfate (SLS) si ammonium lauryl sulfate (ALS).

2. Parabenii

Acestia sunt conservanti folositi adesea in produsele cosmetice si sunt responsabili de tulburarile echilibrului hormonal. De asemenea, au fost gasiti responsabili si de aparitia anumitor forme de cancer, in special al celui de san.  Pe etichete, parabenul este scris cu urmatoarele prefixe: ethyl-, methyl-, propyl-, isopropyl-, butyl- sau isobutyl.

3. Sodium benzoate

Acesta este prezent in produsele de frumusete, pasta de dinti si apa de gura. Benzoatul de sodiu este un conservant folosit des in industria cosmetica, alimentara si a suplimentelor. Atunci cand este in combinatie cu vitamina C, benzoatul de sodiu formeaza benzen, o substanta cancerigena. Daca luati vitamina C din alimente sau suplimente si folositi un produs cu benzoat, aveti deja un cancerigen in corp.

4. Polietilenglicol (Polyethylene Glycol)

Aceasta substanta are multe utilizari in cosmetica si in… produsele de curatat aragazul. Este un degresant si indeparteaza stratul uleios protector natural al pielii, ceea ce va predispune la anumiti germeni daunatori. De asemena, PEG este contaminat de multe ori cu un cancerigen denumit 1,4-dioxan. Unele studii l-au asociat cu leucemie si cancere ale uterului, sanului si ale creierului. Polietilenglicolul contine si o cantitate mare de metale grele ce cauzeaza afectiuni neurologice, autoimune si renale.

5. Coloranti si pigmenti

ingrediente-cosmetice-de-evitat-2Colorantii sunt clasificati in organici si anorganici, depinzand de industrie. Oricum, in zilele noastre, majoritatea colorantilor organici sunt sintetici. Colorantii pot avea efecte adverse, precum alergii si hiperreactivitate la copii.

6. Alcool

Acesta este un solvent foarte iritant si tinde sa usuce pielea, deoarece poate indeparta stratul protector al pielii, deshidratand astfel celulele. Rezultatul este reprezentat de vulnerabilitatea crescuta la bacterii si virusuri. Mai multe studii au aratat ca alcoolul poate produce pete maronii si  hiperpigmentarea pielii, precum si imbatranire prematura.

Pe etichete trebuie sa cautam: isopropyl alcohol, SD alcohol 40 si ethyl alcohol, ethanol, denatured alcohol, methanol and benzyl alcohol.

7. Uree

Ureea este cea mai buna sursa naturala de nitrogen si se gaseste in majoritatea plantelor si animalelor. Aceasta se gaseste in straturile pielii sanatoase ca o parte activa a barierei de hidratare. Problema este cu ureea sintetica, ce permite altor chimicale sa patrunda in corp. S-a demonstrat ca aceasta este principala cauza de dermatita de contact.

Ureea poate fi intalnita pe etichete sub forma de: diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea si DMDM hydantoin.

8. Parfum

Acesta poate fi toxic sau cancerigen. Ftalatii folositi pentru stabilizarea aromelor tulbura echilibrul hormonal, cauzeaza alergii si pot afecta dezvoltarea genitala prenatala. De asemenea, parfumul din produsele cosmetice poate sa cauzeze dureri de cap, ameteala, iritatii, decolorarea pielii, tuse si voma.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.